Hlavní obsah

Nevšední výstava odhaluje, jak vypadá slon a další zvířata bez kůže

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kontroverzní výstavu lidských těl zbavených kůže nyní střídá další neméně šokující událost. Tvůrci expozice Body Worlds v čele s německým anatomem a umělcem Güntherem von Hagensem tentokrát zapracovali na zvířatech. Veřejnosti tak otevřeli možnost pohlédnout na zvířata „bez obalu“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se pod kůži zvířatůmVideo: Reuters

 
Článek

Tým anatomů zbavil zvířecí těla kůže, aby bylo možné obdivovat jejich anatomii. Návštěvníci výstavy s názvem Animals Inside Out (Zvířata naruby), která bude k vidění v přírodopisném muzeu v Londýně (Natural History Museum), budou moci zkoumat svaly a cévy malých i velkých savců.

Všech sto exemplářů, prasaty počínaje a slony konče, prošlo náročným procesem konzervování, takzvanou plastinací. Výsledkem tohoto procesu, kdy se tkáně napouští tekutou silikonovou gumou, jsou exponáty, které se už dále nerozkládají. Patent na tuto techniku donedávna vlastnil právě von Hagens.

Unikátní příležitost

„Chceme, aby si návštěvníci rozšířili obzory v oblasti anatomie a fyziologie exponovaných zvířat. Je to opravdu unikátní příležitost, jak pohlédnout živočichům pod kůži a spatřit je tak ve stavu, ve kterém ještě vystavováni nebyli,“ řekla agentuře Reuters kurátorka výstavy Georgina Bishopová z přírodopisného muzea.

Výstava „Zvířata naruby“ se poprvé veřejnosti představí na Velký pátek, tedy 6. dubna. Kdokoli zatouží vidět zvířecí těla „bez obalu“, může přírodopisné muzeum v Londýně navštívit až do 16. září, kdy se plánuje konec výstavy.

BEZ KOMENTÁŘE: Na výstavě jsou k vidění zakonzervovaná těla zemřelých lidí Video: Novinky

Kdo má naopak zájem vidět kontroverzní výstavu obnažených lidských těl, může zavítat na holešovické Výstaviště v Praze. Expozice s názvem The Human Body Exhibition je veřejnosti otevřena od 10. března do 10. června 2012. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám