Hlavní obsah

Zelený víkend končí, svatý Patrik ovládl svět i Prahu

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek na počest svatého Patrika, patrona Irska, se sice slaví zejména v anglicky hovořících zemích s irskou komunitou, každoročně však získává na popularitě i jinde ve světě. Důkazem je koneckonců i Praha, kde se zaplnil klub Roxy a různé irské bary hosty slavícími tento svátek, úzce spojený s popíjením tradičních irských alkoholických nápojů. V Irsku končí oslavy často až dnes.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslavy svatého Patrika v IrskuVideo: Reuters

 
Článek

Hlavní průvod se odehrával jako vždy v irském Dublinu. K procesí procházejícímu dvě hodiny nejvýznamnějšími částmi centra města se přidaly skupiny turistů zejména z Británie, USA a Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Berlínská věž nasvícená na zeleno u příležitosti svátku svatého PatrikaVideo: Reuters

Oslavy tím ale v irské metropoli zdaleka neskončily - od pátku jsou v plném proudu nejrůznější zábavní akce a koncerty, které probíhají až do pondělí. Volná zábava je často spojena s intenzivní konzumací alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Svátek svatého Patrika se v Irsku běžně slaví v kostýmech.

Foto: Profimedia.cz

Čím bizarnější doplňky, tím lepší...

Speciální program přichystaly dvě nejvýznamnější dublinské turistické atrakce - pivovar firmy Guinness otevřel brány k prohlídce svých prostor a k radostnému popíjení. Zvýhodněni byli návštěvníci se jménem Patrick, kteří měli vstup zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Zazelenal se i palác v Monaku.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně z Cambridge Kate Middletonová

Slavilo se však i jinde ve světě. V Berlíně zezelenala známá televizní věž a voda v gejzíru před Bílým domem také na jeden den získala barvu sinic. Svátku se účastnili státníci všech zemí Commonwealthu a mnohé celebrity.

Foto: Profimedia.cz

Fontána u Bílého domu také změnila barvu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident oslavil svátek svatého Patrika irským pivem.

Zelený svátek se jako každý rok slavil i v centru Prahy. Irské bary byly tradičně plné a irská whiskey tekla proudem podobně jako oblíbený Guinness. Největší pražskou party pak uspořádala whiskey Jameson v pražském klubu Roxy, kde se podle informací Novinek vypily hned tři hektolitry této irské whiskey. V zeleném duchu se tak koncertovalo a tančilo až do časných ranních hodin.

Foto: Novinky

Zelená party v klubu Roxy se odvíjela v rytmu české a irské hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám