Hlavní obsah

Jsem bezhlavě zamilovaná do sochy Svobody, tvrdí mladá Britka

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leeds

Láska je slepá. V případě 27leté prodavačky ze severoanglického Leedsu to platí dvojnásob. Má totiž zvláštní úchylku a zamilovává se do věcí. Už několik let je beznadějně zblázněná do newyorské ikony. Soše Svobody (Statue of Liberty) říká Libby a touží po ní dnem i nocí.

Foto: Metro.co.uk

Amanda Whittakerová po boku své velké lásky Libby, jak tato 27letá Britka říká soše Svobody.

Článek

Amanda Whittakerová jako malá vzplanula láskou k bicí soupravě, kterou jí ve 13 letech věnovali její rodiče. Tato podivná vášeň však asi po deseti letech vyšuměla a vystřídala ji jiná, mnohem intenzivnější. Whittakerová se zamilovala přímo do sochy Svobody.

„Je to má milenka na dálku. Naprosto mě ohromilo, jak úžasná je,“ řekla pro deník The Sun Whittakerová.

K této velké lásce stačilo opravdu málo. Whittakerová se do Libby zakoukala ve chvíli, kdy jí kamarádka z New Yorku poslala přes internet fotografii. Od té doby zamilovaná Britka navštívila 46 metrů vysokou ikonu Spojených států už čtyřikrát. Laskala ji a nakláněla se z okna na vyhlídce, aby mohla políbit její vlasy.

Britka už zvažovala i sňatek

Je patrné, že v případě 27leté Britky nejde jen o obyčejný zájem. Trpí totiž takzvanou objektofilií. Lidé s touto úchylkou se velmi silně citově upínají na nejrůznější objekty více než na lidi.

Není tedy asi už tak překvapivé, že Whittakerová dokonce už uvažovala o tom, že by se za svůj objekt touhy provdala. Pak ale dospěla k názoru, že to neudělá, protože by to bylo sobecké. Sochu si totiž nemůže na úkor ostatních v žádném případě přivlastnit.

Místo toho si doma vytvořila hotovou svatyni, kterou věnovala právě své Libby. Celý pokoj má vyzdobený vlajkami, ornamenty a stovkami malých modelů sochy Svobody. V místnosti nechybí ani téměř dvoumetrová replika slavné sochy.

Libby místo mužů

Jak Whittakerová přiznala, mužům se to příliš nelíbí. Navíc uvedla, že sice byla ve vztahu s mužem, ale ke konci dne vždy následovala srdce a vydala se za svou Libby.

„Ostatní lidé mohou být šokovaní, že mohu chovat romantické city k nějakému objektu, já ale nejsem stejná jako oni,“ dodala přesvědčeně Whittakerová.

A skutečně, mladá žena je opravdu jiná, jak potvrdila i klinická psycholožka, která se spolu s Whittakerovou objevila minulý týden v anglickém pořadu This Morning.

"Nejprve je nutné si uvědomit, že nejde o zdravotní problém. Takoví lidé si vytvářejí silné citové vazby k věcem. Snažíme se je proto pochopit a vracíme se s nimi do dětství, kde lze často najít odpovědi na mnohé naše otázky. Zjistili jsme ale také, že objektofilie je v mnoha případech propojena s Aspergerovým syndromem, tedy s poruchou sociálního chování, komunikace a představivosti," uvedla psycholožka.

Ať už má Whittakerová jakýkoli problém, faktem je, že je šťastná. A jak sama uvedla, doufá, že její láska k Libby nikdy nevyprchá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám