Hlavní obsah

Nejmenší člověk na světě je v 72 letech velký jako novorozenec

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvaasedmdesátiletý Nepálec celý život bojoval se svou výškou, nikdy totiž nepřesáhl velikost novorozence. Jeho 54,6 centimetru mu ale nyní vyneslo nejen titul nejmenšího žijícího muže světa, ale i nejmenšího dospělého člověka všech dob. Tým z Guinnessovy knihy rekordů to potvrdil tuto neděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejmenší muž je z NepáluVideo: Reuters

 
Článek

Maličký Nepálec strávil celých 72 let v zapadlé horské vesničce Rhimkholi, asi 400 kilometrů od hlavního města Káthmándú. Na živobytí si vydělával tkaním tradičních nepálských oděvů a spoléhal se na podporu jednoho ze svých pěti bratrů. Nikdy  nenavštívil lékaře, takže mu ani nebyla stanovena žádná diagnóza.

Možná by se o něm svět nikdy nedozvěděl, kdyby se ve vesnici neobjevil dodavatel dřeva, který Dangiho nevzdělané rodině pověděl o případném rekordu. Na Dangiho pozvání pak do Káthmándú z Londýna přiletěl šéfredaktor Guinnessovy knihy rekordů Craig Glenday, který na místní klinice provedl oficiální měření.

Dangi sesadil z trůnu nejmenšího muže 18letého Junreye Balawinga z Filipín, který se s výškou 59,9 centimetru zapsal do Guinnessovy knihy rekordů teprve v červnu 2011. A nejen to, Dangi se dokonce stal nejmenším dospělým člověkem, jehož velikost kdy byla oficiálně ověřena. Porazil tak 57 centimetrů měřícího Gula Mohammeda (1957 - 1997) z Nového Dillí v Indii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejmenší dospělý člověk na světě vypadá jako roční dítěVideo: Reuters

„Nepřestávám se divit, že je tento rekord stále překonáván. Ve chvíli, kdy jsem myslel, že je nemožné, aby se objevil ještě někdo menší, ozval se Dangi. Doslova nás ohromil, protože se ukázalo, že je dokonce nejmenším člověkem všech dob," uvedl nevěřícně Glenday.

"Co mi ale přijde stejně neuvěřitelné, je jeho věk. Pokud mu skutečně je 72 let, jak tvrdí, pak je zdaleka i ten nejstarší člověk, který za 57 let existence Guinnessovy knihy rekordů podobný titul obdržel,“ dodal Glenday.

Splnění snů

Doteď byl pro Dangiho jeho malý vzrůst pouze břímě. Na vlastní kůži si ověřil, jak je nesmírně obtížné zapadnout do světa běžné velikosti. Nikdy se mu například nepodařilo sehnat ženu. Nyní ale doufá, že nový titul s sebou přinese i přízeň osudu. Na ženění je sice už starý, ale rád by cestoval.

„Chtěl bych navštívit cizí země a potkat lidi celého světa,“ uvedl Dangi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám