Hlavní obsah

Boršice provoněla slivovička, slyšet bylo zpěv a veselí

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už šestý rok po sobě obchází Boršice u Blatnice na Uherskohraďišťsku fašankový průvod. Vesnicí s necelými 900 obyvateli tak v sobotu zněl smích, zpěv a voněla slivovice.

Foto: František Bazal

Článek

Tradiční fašankovou obchůzku uspořádal místní mužský sbor a dobrovolní hasiči. „Snažíme se zapojit co nejvíce lidí,“ vysvětlil Vít Hrabal, jeden z organizátorů fašankové obchůzky a vedoucí mužského sboru. Dodal, že tradiční průvod ve vsi byl před lety přerušen na delší čas, jeho obnovení se chopili hasiči a další obyvatelé obce před šesti lety.

„Dřív to bylo tak, že ročník chodil po svých děvčatech, vyvolával je z domu a tančil s nimi. Jenže dneska není už tolik lidí, a tak chodíme s dechovkou po všech barácích, dům od domu, zahrajeme, zatančíme a na oplátku dostaneme něco najest a popít. No, a večer pochováme basu,“ popsal průběh soboty Hrabal s tím, že pochováním basy skončí doba veselí a začne půst.

Podle jednoho z pořadatelů obnovené tradice přibývá každoročně nejen účastníků samotného průvodu. „Lidi už čekají, až dojdeme k nim, otvírají nám s úsměvem,“ prozradil rozesmátý Hrabal, který má za to, že fašank spojil vesnici i život v ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám