Hlavní obsah

Nebezpečně blízké setkání s majestátním ledním medvědem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Repulse Bay

Setkat se s ledním medvědem tváří v tvář zpravidla nevěstí nic dobrého. Přesto se odvážný francouzský fotograf a ochránce přírody Joe Bunni vrhl do mrazivé vody u kanadského teritoria Nunavut. Ze setkání s nebezpečnými medvědy vyvázl živý a navíc ještě pořídil jedinečné snímky.

Foto: Joe Bunni, Profimedia.cz

Francouzský fotograf Joe Bunni ve volné přírodě pořídil jedinečné snímky ledních medvědů

Článek

Vzal si suchý oblek, šnorchl, potápěčskou masku a fotoaparát schovaný ve voděodolném pouzdře. Takto vybaven vyskočil ze své 6,5 metru dlouhé lodě do dvoustupňové vody Severního ledového oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Zvědavost ledního medvěda vzbudil fotoaparát ve voděodolném pouzdře

Své manželce slíbil, že něco podobného podnikat nebude. Slib porušil, ale jeho odvaha se nakonec vyplatila. Nedaleko osady Repulse Bay totiž pořídil unikátní záběry. Medvědi se k němu přiblížili natolik, že se dotýkali jeho fotoaparátu.

„Ponořil jsem se pod hladinu tak, že byl vidět jen můj šnorchl a pouzdro fotoaparátu. Medvědici mnohem více zajímala loď. Pak si ale nejspíš všimla svého odrazu v pouzdře fotoaparátu,“ popsal jedno ze setkání Bunni.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský fotograf Joe Bunni ve volné přírodě pořídil jedinečné snímky ledních medvědů

Medvěd se po fotografovi ohnal tlapou

Při jednom ze dvou podobných setkání však medvěd, jehož váha dosahuje několikaset kilogramů, začal být najednou agresivní.

„Překročil jsem veškerá svá pravidla bezpečnosti. Po loňské skvělé zkušenosti jsem se při kontaktu s těmito nádhernými zvířaty choval příliš suverénně. Setkání však neproběhlo zcela podle plánu, medvěd se rozrušil a začal vrčet. Nahnalo mi to strach,“ popsal pro deník The Daily Mail Bunni.

Foto: Profimedia.cz

Druhé setkání neproběhlo podle plánu, medvěd se po Bunnim agresivně ohnal tlapou

„Nerespektoval jsem přírodu, a tak se po mně medvěd ohnal. Jeho mocná tlapa málem poškodila naši loď. Zanechal za sebou dokonce stopy na kovu. Kapitán mě tak tak vytáhl z vody,“ dodal 57letý fotograf, který je původním povoláním zubař.

Riskuje, aby chránil

Svému nebezpečnému koníčku se Bunni věnuje od července 2009, aby pomáhal lední medvědy chránit. Ve spolupráci s organizací SOS Océans dokonce napsal knihu, která vyšla v listopadu 2011 pod názvem ± 5 métres.

Reklama

Výběr článků

Načítám