Hlavní obsah

Závod s časem: Obézní žena hubne, aby mohla mít dítě s umírajícím manželem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shrewsbury

Závod s časem, tak by se dal nazvat boj 24leté ženy ze Shrewsbury ve Velké Británii. Musí totiž zhubnout alespoň 20 kilogramů, aby mohla mít dítě se svým manželem, kterému lékaři dávají už jen pět měsíců života.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Ayla a Ben Hughesovi se ocitli v tíživé situaci, přesto se nevzdávají naděje, že se jim podaří zplodit dítě

Článek

Osmadvacetiletý Ben Hughes trpí chronickým selháním orgánů a lékaři mu nedávají naději na dlouhý život. Se ženou Aylou Hughesovou proto teď více než kdykoli předtím doufají, že se jim podaří zplodit potomka. Jejich šance na oplodnění přirozenou cestou jsou ale jedna ku miliónu. Vlivem dlouhodobé léčby se totiž počet Benových spermií výrazně zredukoval a Ayla má nadváhu a polycystické vaječníky, které bývají nejčastější příčinou neplodnosti.

Přesto se nevzdávají a pokoušejí se o umělé oplodnění. Jedná se však o náročný proces a pár musí splňovat mnohá kritéria. Ayla zatím neprošla kvůli své nadváze. I když ale zhubne z původních 124 kilogramů na přijatelných 90 kilogramů, stejně nebudou mít s Benem ještě vyhráno, úspěšnost mimotělního oplodnění je totiž ve Velké Británii asi 30procentní.

Foto: Profimedia.cz

Ayla a Ben Hughesovi ve svůj velký den 3. února 2007

„Zpráva o Benově zdravotním stavu byla devastující, přesto se soustředíme na plnění našich společných snů. Nyní mám ten nejsilnější představitelný důvod k tomu, abych zhubla. Nejsem zvyklá posilovat, přesto cvičím a soustředím se na složení své stravy. Už jsem shodila téměř deset kilo, ale ještě mi minimálně 20 kg zbývá. Chtěla bych to zvládnout do března následujícího roku, což dá při troše štěstí Benovi čas, aby se mohl stát otcem,“ řekla deníku The Daily Mail Hughesová, která má ve svém manželovi plnou podporu.

„Jím to, co jí ona, a tak jí to usnadňuji. Kdykoli ji spatřím, jak se natahuje pro nějakou sladkost, lehce ji plácnu přes ruku. Je příjemné, když máme něco, co zaměstnává naši mysl,“ řekl Hughes.

Seznam posledních přání

Hughes měl zdravotní obtíže během celého svého života a asi měsíc poté, co si v únoru 2007 vzal Aylu za ženu, musel navíc podstoupit transplantaci srdce a plic. Minulý měsíc se ovšem dozvěděl smutnou zprávu, že jeho tělo orgány najednou odmítá, a že mu tak zbývá pouhých šest měsíců života.

Už v průběhu letošního roku, jakmile se jeho stav zhoršil, si proto sepsal seznam posledních přání. Rád by si například zaplaval se žraloky, nebo se setkal s idolem Davidem Bowiem. Zplodit dítě je ale jeho nejsilnějším přáním.

„Zanechat za sebou syna nebo dceru by byl úžasný dárek pro naše rodiny – byla by to část mne, která by žila i po mé smrti,“ dodal Ben.

Díky transplantaci jsme prožili nádherné chvíle

„Posledních pět let bylo nejlepších. Ben je ten nejúžasnější člověk, kterého jsem kdy potkala. Naprosto změnil můj život. Nebýt ale té transplantace, nemohli bychom spolu čas trávit," dodala Ayla v naději, že jejich tíživá situace alespoň inspiruje ostatní, aby se zapsali do registru dárců orgánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám