Hlavní obsah

Ornelle Mutiové pomáhá proti stárnutí buddhismus a rodina

Právo, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Osmačtyřicetiletá italská filmová hvězda první velikosti Ornella Mutiová, vlastním jménem Francesca Rivelliová, tvrdí, že má-li si vybrat mezi mateřstvím a natáčením filmu, zvolí první možnost. Přesto si na své konto zapsala více než devět desítek filmů. Na svět se jí zatím podařilo přivést tři děti.

Článek

Filmovou kariéru začala ve čtrnácti letech v La mogli piu bella a v devatenácti se stala maminkou. Dnes má devětadvacetiletou Naike, která se stejně jako ona dala na hereckou dráhu, devatenáctiletou Carolinu a šestnáctiletého syna Andreu. Přitom natáčí několik filmů ročně, a udržuje se tak na špičce popularity.

Se dvěma mladšími dětmi žije uprostřed stromů a květin v rozlehlém bytě v rezidenční části Říma. Nejšťastnější ale prý je, když se bytem rozléhá i smích jejího sedmiletého vnuka Akashe, nejkrásnějšího daru, který kdy dostala od Naike.

"Vždycky jsem otěhotněla náhodou. Takže i kdyby mi nabízeli sebelákavější roli, neměla jsem na vybranou. Nikdy bych kvůli filmování neobětovala dítě," prozradila nedávno Mutiová a postěžovala si, že dnes lidé ztratili smysl pro skutečné hodnoty. "Snaží se jen získat moc a peníze. U mě doma jsou na prvním místě děti."

Kolegové o ní ale říkají, že v sobě skrývá dvě osobnosti. V soukromém životě je Franceskou Rivelliovou, jak se skutečně jmenuje, matkou, manželkou, přítelkyní. V povolání je filmovou hvězdou, sexsymbolem Ornellou Mutiovou.

"Žena má štěstí, že může být něčím, jako je diamant o tisíci ploškách. Je jen na ní, kterou z nich nechá právě zazářit," poznamenává k tomu.

Přiklání se k buddhismu

"Jsem vyznáním buddhistka, ovšem praktikuji japonský buddhismus, ne dalajlamův," říká Ornella o své filozofii. Zasvětila ji do ní před pěti lety v Paříži přítelkyně maskérka. Podle herečky buddhismus spočívá v pěstování životní disciplíny. Každý přitom musí pracovat na sobě samém. Není v tom žádná skrytá magie.

"V modlitbě uvádím svou energii do styku s energií vesmírnou, a to zvyšuje mou vitalitu. Nezbavuje vás to utrpení, ale posiluje to schopnost vašeho ducha bojovat s ním," vysvětluje Mutiová.

Sama ovšem příliš mnoho utrpení nezažila, i když v dětství trpěla problematickým manželstvím svých rodičů, které skončilo rozchodem. Otec, typický Neapolitán, po něm nedovolil matce, která je původem Ruska, vzít si své dvě dcery s sebou.

Otec ale zemřel, když bylo Ornelle dvanáct let a obě děvčata pak stejně vychovala matka. Ornelle otec chyběl a hledala ho ve všech svých pozdějších citových vztazích.

Vyléčil ji prý až nynější partner estetický chirurg Stefano, o deset let mladší než ona. "Nedovolil by mi, abych se k němu upnula a nechala si od něj řídit život. Není můj otec," říká.

Ve čtrnácti poprvé ve filmu

O svém minulém i současném životě mluví herečka velmi otevřeně. Novináři ostatně už o ní všechno do podrobností napsali. Svůj první film natočila, když jí bylo čtrnáct. Od té doby si na své konto zapsala víc než devět desítek filmů.

"Ve svém životě jsem nepoznala dívčí přátelství a lásky. Prožívala jsem je jen ve filmových rolích a v bláznivých nocích po natáčení," říká.

Bezstarostnost si pak přece jen trochu užila ve vztahu s Francouzem Francoisem Goizem a dodnes mu za to děkuje. Podle svých slov má i dnes, kdy se jí blíží padesátka, dětskou duši. Italské a americké kinematografii nicméně vyčítá, že si hýčká spíš muže než ženy ve zralém věku.

"Kde jsou dnes Michelle Pfeifferová a Kim Basingerová? Jak překročily čtyřicítku, slehla se po nich zem," připomíná. Jen Francie si podle ní víc váží svých ženských filmových hvězd, a to v jakémkoli věku.

"Každý má přirozeně svůj čas odměřený. Ale my se to snažíme deformovat: nechceme stárnout ani zemřít. To je absolutní nesmysl," říká Mutiová.

Vrásky jsou součástí života

"Vrásky patří k životu," říká Mutiová, která rozhodně nesouhlasí s kultem mládí a s tím, že by měly ženy za stopy stárnutí na svém těle trpět.

Před časem, když natáčela v Monaku a pozorovala tam velmi vyumělkované staré dámy, napadl ji výstižný výrok bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla Stáří je ztroskotání.

"Bylo to groteskní. Ty dámy považovaly stárnutí za jakousi poruchu, které se, ovšem marně, snažily uniknout," vysvětluje babička sedmiletého vnuka a s politováním podotýká, že takový přístup ke stárnutí lidem znemožňuje prožít radost ze zralého věku a dané chvíle.

Podle ní si člověk může zachovat krásu především udržováním fyzické kondice cvičením, zdravou stravou, vyloučením alkoholu a kouření. Důležitá je také láska nejbližších.

"Nejsem proti malým chirurgickým retuším, které umožňují cítit se dobře," říká Mutiová, "ale člověku je přes všechno úsilí stejně tolik let, kolik mu opravdu je. K čemu je dobré si něco nalhávat?"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám