Hlavní obsah

Nové webkamery nabízí úchvatný pohled na New York ze sochy Svobody

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Socha Svobody, ikona symbolizující vstup do Ameriky, vítá návštěvníky a imigranty už 125 let. Toto výročí doprovodily v pátek velkolepé oslavy, v rámci nichž bylo spuštěno pět webkamer, které nepřetržitě snímají sochu a její okolí. Kamery tak odkryly i nový pohled na Manhattan.

Článek

Monumentální socha ženy symbolizující svobodu připlula do Ameriky z Francie. Byl to dárek, který měl znázorňovat přátelství mezi těmito dvěma zeměmi a jejich sdílenou lásku ke svobodě. Dne 28. října 1886 sochu slavnostně odhalil prezident Glover Cleveland.

Přesně o 125 let později se u sochy opět sešly davy lidí, aby tuto památku uctily. V rámci pátečních oslav se tak představil vnuk prezidenta Clevelanda, George Cleveland, zazněla francouzská a americká hymna, symbolických 125 imigrantů ze 46 zemí získalo nové občanství a vše vyvrcholilo 12minutovým ohňostrojem, uvedla agentura AP.

Pět kamer, pět pohledů

Oslavy lze ale dokonce označit za výjimečné, neboť bylo během nich spuštěno pět webkamer, které přenáší živý obraz Manhattanu, Brooklynu, New Jersey a také samotné sochy.

Dvě kamery od společnosti EarthCam snímají sochu Svobody z Brooklynu a další tři kamery v ocelových pouzdrech byly nainstalovány na pochodeň, která je pro veřejnost uzavřena od roku 1916, kdy sochu během první světové války poškodila exploze nedalekého muničního skladu, uvedla agentura Reuters.

Sochu neodřízne od světa ani rekonstrukce

„Je to skutečně dobrá cesta, jak pomocí moderních technologií propojit lidi z celého světa se Svobodou,“ řekl David Luchsinger, správce sochy a ostrova Ellis Island.

V sobotu se pak kvůli plánované rekonstrukci brány do vnitřku sochy zhruba na rok uzavřely. Přesto mohou lidé díky kamerám sledovat živě veškeré dění kolem této významné památky.

Reklama

Výběr článků

Načítám