Hlavní obsah

Na zahradě na Zábřežsku našel dvouhlavou užovku

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brníčko u Zábřeha

O tom, jak zajímavé se někdy může stát obyčejné sekání trávníku, by mohl povídat Jiří Flášar z Brníčka u Zábřehu. Ten při úpravě travního porostu na svém pozemku narazil na pozoruhodné hádě. Malá užovka je výjimečná tím, že má dvě hlavy.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvouhlavá užovka na MoravěVideo: pro Novinky Jiří Flášar, Novinky

 
Článek

"Počátkem října jsem dosekával suchou trávu na zahradě a zahlédl jsem pohyb. Problesklo mi hlavou, zda je to užovka nebo zmije. Když jsem si hádě zblízka lépe prohlédl, nevěřil jsem vlastním očím, bylo dvouhlavé. Okolo krku jedné hlavy trčel zbytek suché kůže, jako by jedna hlava dodatečně vyrůstala z původního jednohlavého těla," informoval Novinky Flášar.

"O zajímavý nález jsem se hned podělil s manželkou, která upravovala květinovou skalku. Okamžitě mne napadlo tuto zajímavost nafotit. Po focení jsem hádě pustil zpět do přírody," popsal zajímavé chvíle čtenář Novinek.

Tehdy ještě netušil, že to nebylo poslední setkání s dvouhlavou užovkou. Zhruba po 14 dnech ji totiž minulý týden za slunečného počasí znovu našel na své zahradě.

"Bylo to pro mne velmi milé překvapení," popsal znovushledání Flášar, který si také dohledal, že vrozenou vadou postižený živočich je pravděpodobně užovka hladká. Radost ze shledání mu kalí snad pouze to, že dvouhlaví hadi většinou nežijí dlouho. Hlavy se totiž často o potravu perou a většinou se ani neumí dohodnout, jakým směrem se plazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám