Hlavní obsah

V pražských Holešovicích začal velký festival jídla, trvá až do neděle

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražských Holešovicích v sobotu v 11:00 začal nový gastronomický festival, který bude trvat až do nedělního večera. Dvoudenní akce Foodparade je druhou obdobnou akcí, kterou Praha hostí. Foodparade se ovšem vyprofiloval trochu jinak než tradiční Prague Food Festival (PFF). Cenově je dostupnější a spolupracuje s jiným typem podniků.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hosté mají možnost ochutnat pokrmy z 22 různých restaurací.

Článek

Pravidelní návštěvníci PFF přicházeli do prostoru Holešovické tržnice s velkými očekáváními. Organizace pražského food festivalu číslo 1 totiž v posledních dvou letech kulhala na obě nohy a všichni tak čekali, zda budou Holešovice vhodným místem pro obdobný festival milovníků kvalitní gastronomie. A jsou. Žádné velké tlačenice, dostatek stolků na jedení, dětský koutek a doprovodný program v kryté hale přenášený na velké televizní obrazovky. Radost strávníků kazily snad jen dotěrné vosy.

Vstupenka na festival stojí 300 korun, přičemž 200 korun ze vstupného už host může využít na koupi pokrmů u jednotlivých stánků. Ceny se u jednotlivých stánků velmi lišily, globálně však byly minimálně o třetinu nižší, než na konkurenčním PFF. Předkrmy se pohybovaly okolo 50 korun, hlavní chody od 70 do 120 korun a dezerty se daly sehnat již za tři desetikoruny. To je něco, o čem se může na PFF hostům jen zdát. Na druhou stranu, tam mají podniky o něco zvučnější jména. Podobnost akcí je však na první pohled zřejmá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Některé podniky hleděly na food-styling více, jiné méně...

"Nechceme nikomu vyloženě konkurovat, spíše vidíme prostor pro další food festival, jako doplnění současného stavu. Děláme festival finančně přístupnější pro širší okruh návštěvníků i restaurací, snažíme se, aby všichni měli po návštěvě festivalu pěkný zážitek a o čem vyprávět. Například jsme zajistili velký dětský koutek s aktivitami, divadélkem a hlavně hlídáním, dostatečné množství důstojných míst pro degustaci jídel a také dostatek hygienických zařízení. Festival by měl být akcí, kde se budou návštěvníci cítit příjemně, a kam se rádi za rok vrátí," řekla Novinkám pořadatelka akce Adéla Hendrichová.

Tekutý dusík v akci

Velký úspěch slavil u návštěvníků například restaurant U Bílé krávy, který si zahrával se špetkou molekulární gastronomie. Připravoval totiž zmrzlinové obláčky vyrobené v tekutém dusíku (50 korun). A jak to tak bývá, doutnající pokrm vzbudil mezi lidmi velký zájem.

Celkem na návštěvníky čeká zhruba 100 pokrmů od 22 restaurací, výběr piv, vín a koňaků. Nechyběla pak možnost koupě různých vybraných delikates, ale například pravého českého česneku paličáku, dokonce i v bio variantě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kvalitní česnek by měl být v kuchyni samozřejmostí.

Výtěžek z celé Foodparade putuje do nadace, která má za účel podporovat mladé studenty gastronomie, zlepšit stravování ve školních jídelnách a pomoci správné výživě dětí.

Pokud na festival dorazíte, musíte ochutnat...
Salát s kachním masem, pečenými kaštany a medovým dresinkemBistro Metropolitan60 korun
Red Curry s rýžíObčanská plovárna80 korun
Hovězí líčka ve smržové omáčce s bramborovo-celerovým pyréU Bílé krávy80 korun
Voňavý perník se švestkovým chutney ovoněné rumem s jablečným kompotem jako od maminkyChateau St. Havel30 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám