Hlavní obsah

Pokus o světový rekord odstartoval pomoc chátrajícímu zámku

Právo, Novinky, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava z nevyspání, zhoršená soustředěnost, ale také poměrně dobrá nálada a občas černý humor. To vše doprovází probíhající pokus o světový rekord ve skládání obřího puzzle. Výsledkem bude obraz složený z několika dílčích obrázků o rozměru dva krát šest metrů, který bude mít 32 256 dílků.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pokus o rekord ve skládání puzzle v Miroslavi na Znojemsku

Článek

Do celkem náročné hry se zapojilo padesát nadšenců různého věku už v pátek ráno. Jejich cílem je překonat světový rekord, který dosud drží Španělé, kteří puzzle skládali 82 hodin.

„Zpočátku to vypadalo mnohem nadějnější. Teď už se to zpomalilo a je to přece jen obtížnější, než jsme si mysleli,“ uvedla za organizátory pokusu o rekord Eliška Počarovská. Ta také vysvětlila, že skládání v Miroslavi na Znojemsku není jen samoúčelným pokusem o rekord.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Čas neúprosně odměřuje časomíra.

„Chceme ve skládání ještě většího puzzle pokračovat a zadali jsme si výrobu skládaček s fotografickými motivy našeho obecního zámku, který se nepodařilo už opakovaně prodat. Jde o krásnou, ale chátrající budovu, na kterou město nemá zatím peníze, a my doufáme, že se prodejem reklamních ploch na tomto puzzle s motivy zámku podaří hotovost alespoň na první část záchrany sehnat,“ vysvětlila k budoucnosti originálního nápadu Eliška.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Skládání je fyzicky dost náročné.

Nejmladšímu účastníkovi je osm

Teď ovšem jiné soutěžní obrázky u osmi stolů skládají skupiny čítající 6-7 lidí. Jsou domácí, z Brna, ale přijeli i lidé ze Zlína, Olomouce či až z Mostu. Nejmladší z nich je teprve osmiletý Ríša Mück z Brna, který do Miroslavi přijel skládat i s maminkou. V noci z pátku na sobotu šel však spát, což mnozí dospělí neudělali a snažili se skládat celou noc. „Místa pro odpočinek jsme vybudovali v budově bývalé sklárny. Někdo se na chvíli natáhnul i v autě, někdo nespal vůbec,“ popsala organizátorka, které se zájemce o rekord podařilo svolat na Facebooku během pouhých asi tří týdnů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejmladšímu účastníkovi v Miroslavi je osm let.

Jsou mezi nimi i čilí penzisté a nejde přitom jen o nadšence, kteří by měli puzzle jako koníček. „Prostě jsme to chtěli zkusit. Ale je to teda pořádný záběr. Teď ještě ne, ale až skončíme, tak si dáme kořalku. Myslím, že si to zasloužíme,“ smála se nad sobotním talířem kuřetem s rýží jedna ze starších účastnic Květoslava Urbánková. Organizátoři se prostřednictvím sponzorů postarali o jídlo a pití. Konzumovaly se řízky, guláš či kuře. Nejvíce se pila káva, mladší energetické nápoje. Ani to však nepomohlo úplně v boji s únavou a tak se i stávalo, že zdánlivě přemýšlející soutěžící nad stolem prostě spal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Skládání je fyzicky dost náročné.

Pokus o rekord sledovaný pelhřimovskou agenturou Dobrý den byl o to zajímavější, že se souběžně konal nejen v obci na Znojemsku, ale s druhou partou i v Lipové na Prostějovsku.

"Máme už dost obrazců hotovo, teď se uvidí, jaká bude noc," řekla Novinkám Andrea Smékalová, organizátorka skupiny z Lipové. "Je to docela psychicky i fyzicky náročné," uvedla s tím, že nálada v kulturním centru je přesto dobrá a v sobotní podvečer dokonce narazili i pivo.

Konkurenci se prý snaží ignorovat. "Děláme to kvůli rekordu a taky, abychom pomohli zviditelnit Osmičku," přiblížila motivaci druhé skupiny Smékalová. Kulturní centrum Osmička v Lipové podle jejích slov pořádá řadu kulturních a volnočasových aktivit, například přednášky a výlety. "Snažíme se tady například obnovit tradici kina," dodala organizátorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám