Hlavní obsah

Gorila Bikira z pražské zoo čeká mládě

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoologická zahrada nadšeně oznámila, že na konci roku by se mělo narodit již čtvrté gorilí mládě. Matkou se stane téměř šestnáctiletá Bikira, která přišla do zahrady koncem listopadu minulého roku, aby utvořila nový pár s Richardem. A to se skutečně podařilo.

Článek

Po počátečních roztržkách s ostatními samicemi se zapojila do populární pražské gorilí rodinky a od Silvestra se začala pářit s Richardem.

„V dubnu přestala cyklovat a chovatelé nabyli dojmu, že by mohla být březí. Jejich domněnku potvrdily tři těhotenské testy, jejichž výsledek byl vždy pozitivní,“ oznámila mluvčí trojské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Březost u goril trvá 8,5 měsíce. Bikira by měla podle prvních odhadů porodit koncem roku. „Březost Bikiry je pro nás velkou nadějí, že se dočkáme již čtvrtého gorilího mláděte. Vzhledem k tomu, že Bikira bude prvorodičkou, musíme být připraveni i na komplikace,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Přestože vždy je důvod k obavám, ředitel zahrady doufá, že budoucí maminka měla možnost sledovat harmonickou péči o mláďata různých věkových kategorií právě v pražské skupině, což by jí mělo v odchovu vlastního potomka velmi pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám