Hlavní obsah

Švédské muzeum si všimlo krádeže obrazu, až když mu ho policie vrátila

Stockholm

Zvláštní přístup ke svým exponátům má zřejmě umělecké muzeum ve švédském městě Malmö. Skutečnost, že jim chybí obraz v hodnotě deseti miliónů švédských korun, tedy asi 26,5 miliónu českých, si pracovníci muzea všimli až poté, co jim ho vrátila policie. Ta obraz Dva přátelé z roku 1913 od známého expresionistického malíře Edvarda Muncha objevila u zlodějů při razii v malém městě Landskrona.

Foto: Profimedia.cz

V uměleckém muzeu ve švédském městě Malmö se ztratily tři obrazy a nikdo je nehledal. Vrátila jim je až policie.

Článek

Policie při zátahu našla i další dva obrazy méně významných švédských umělců odcizené z téhož muzea, které také nikdo nepostrádal. Také ty se nyní do muzea vracejí.

"Jsem naprosto v šoku a neumím si to při nejlepší vůli nijak vysvětlit," řekl rozhlasu šéf muzea Göran Christenson. Podle nejrozšířenějšího názoru musely být obrazy ukradeny během přepravy z muzea do skladu, protože v současnosti nebyly právě vystavovány.

Jak je ale možné, že si ve skladu nevšimli, že obrazy nedorazily, bude muset Christenson teprve vysvětlit. Také zloději ale nebyli žádní pečlivkové: nedali si ani námahu odstranit z obrazů samolepky "Umělecké muzeum Malmö", nalepené na jejich zadní straně. To policii usnadnilo najít pravého majitele.

Výběr článků

Načítám