Hlavní obsah

Cantatovi hrozí žaloba za úmyslné zabití

Právo, DPA, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský rockový zpěvák Bertrand Cantat má být v Litvě obžalován z úmyslného zabití herečky Marie Trintignantové. V případě odsouzení mu hrozí trest 15 let vězení. Listu Le Parisien to v úterý řekl litevský prokurátor Romutis Jančevičius.

Článek

Cantat uhodil svou družku Trintignantovou letos v červenci v hotelovém pokoji ve Vilnijusu, kde byli oba ubytování během natáčení francouzského filmu. Marie po týdnu v komatu zemřela a Cantat je od té doby v litevské metropoli ve vyšetřovací vazbě.

.: Francouzská herečka Marie Trintignantová v červenci podlehla četným poraněním.

Cantat trvá na nehodě

Cantat zatím při vyšetřování tvrdil, že zabití Trintignantové bylo vlastně nehodou. Prokurátor mu však neuvěřil a domnívá se, že svou družku zabil úmyslně. "Byl si vědom, co udělal a neudělal následně nic, aby svou přítelkyni zachránil," řekl Jančevičius.

Podle něj je případ pro prokuraturu jasný a vyšetřování bylo ukončeno. Proces by se měl konat v prvních třech měsících příštího roku.

Litva versus Francie

Místo konání soudu nad Cantatem se stalo v létě jablkem sváru mezi Litvou a Francií. Litva hned zpočátku oznámila, že soudní líčení bude probíhat na jejím území, což je ostatně v souladu s mezinárodní soudní praxí. Naproti tomu jak Cantat sám, tak i jeho obhájci a příbuzní zabité herečky chtějí, aby se soud konal ve Francii.

Oprávněnost postupu litevských úřadů přiznal i právník rodiny Trintignantových Georges Kiejman, který řekl, že podle konvence z roku 1959 Litva "může, ale nemusí" vydat k potrestání do jiné země osoby, jež se dopustily trestných činů na jejím území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám