Hlavní obsah

Vědci radí nalévat šampaňské jako pivo

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remeš

Šampaňské by se mělo do číše nalévat po její vnitřní stěně, jak se to doporučuje u piva, a nikoli svisle přímo na dno. K tomuto závěru dospěli vědci z Remešské university, kteří se snažili rozetnout dlouhodobý spor o to, jaký způsob servírování oblíbeného bublinkového moku je správný.

Foto: Profimedia.cz

Jak nalévat šampaňské, je otázka, která trápí i ty největší odborníky. Ilustrační foto

Článek

„Naléváním šampaňského po stěně nakloněné číše se zachoval až dvojnásobek oxidu uhličitého v porovnání s naléváním doprostřed dna. Zřejmě proto, že první způsob je šetrnější,“ napsali o svém zkoumání experti z týmu profesora Gérarda Ligera-Balaira ve studii, z níž citoval časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Omezení ztrát oxidu uhličitého má za následek, že nápoj si tak ve větší míře uchovává svou typickou chuť, vůni a šumivost. Samozřejmě za předpokladu, že je správně vychlazený - ideálně na 3,8 stupně Celsia.

„Nebylo by proto vhodné přehodnotit způsob servírování šampaňského?,“ nastolili vědci otázku v narážce na fakt, že číšníci ve většině barů a restaurací nalévají nápoj rovnou na dno číše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám