Hlavní obsah

V Súdánu objevili téměř vyhynulé bílé nosorožce

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrtulník s ruskou posádkou údajně v jižním Súdánu objevil zřejmě poslední trojici volně žijících bílých nosorožců severního poddruhu. Právo o tom informovala Dana Holečková, ředitelka ZOO ve Dvoře Králové, odkud čtveřice těchto zvířat koncem loňského prosince putovala do sousední keňské rezervace Ol Pejeta Conservancy.

Článek

Objev ve volné přírodě takřka vyhynulého zvířecího druhu znamenající zlom v dějinách světové zoologie doposud nebylo možné ověřit z dalších zdrojů nežli od specialistů léta pátrajících v Africe po severních bílých nosorožcích.

Pokud by nebyli severní bílí nosorožci objeveni do roku 2011, byli by prohlášeni za vyhynulé.
ředitelka ZOO ve Dvoře Králové Dana Holečková

"Pokud by nebyli objeveni do roku 2011, byli by prohlášeni za vyhynulé. Nyní máme doufám objektivní informace o jejich výskytu, s čímž se popravdě počítalo. Zprávu lze považovat za reálnou. Jiný druh nosorožců, které si během nízkého letu nelze splést s jinými zvířaty, nelze v lokalitě jižního Súdánu ani očekávat. Černí nosorožci zde byli zcela vybiti a jižní poddruh bílého nosorožce v této oblasti nikdy nežil. Vždy výhradně žili severní bílí nosorožci," tvrdí Holečková.

Dvojice samců a samic transportovaných ze Dvora Králové do Keni mají po řadě marných pokusů v zajetí přivést v domovské Africe na svět potomstvo. Objev jedněch z nejvzácnějších zvířat planety ve volné přírodě, jichž doposud oficiálně žilo posledních osm v zoologických zahradách, šest ve Dvoře Králové a dva v americkém San Diegu, představuje slibný začátek ojedinělého projektu královédvorských zoologů.

Chovatelé ze Dvora Králové chtějí u nosorožců v Africe nastartovat přirozený reprodukční cyklus zastavený chovem v nepřirozených podmínkách zoologických zahrad. Odchov doposud posledního mláděte tuponosého nosorožce severní formy se podařil před skoro deseti lety ve Dvoře Králové.

"Jde o možná poslední šanci na záchranu těchto nosorožců, kteří se ve volné přírodě množí bez problémů. Samice v zajetí nedosahují patřičný ovulační cyklus, aby byly schopné zabřeznout," vysvětlila Holečková.

Projekt představující světově ojedinělý počin záchrany zvířecího druhu počítá s africkým spářením nosorožců ze Dvora Králové s posledními možná ještě volně žijícími zvířaty. Styk královédvorských zvířat s volně žijícími severními bílými nosorožci však doposud patřil do kategorie zbožných přání.

"Pokud se zpráva o výskytu severních bílých nosorožců stoprocentně potvrdí, o čemž jsem přesvědčena, jde o výrazné zvýšení úspěšnosti projektu," podotkla Holečková.

Nosorožců severních bílých, popsaných teprve roku 1908, žilo volně v šedesátých letech dvacátého století ještě 2 250 kusů. Nosorožčí populaci zdecimovali pytláci a občanské války.

Reklama

Výběr článků

Načítám