Hlavní obsah

Japonci poprvé natočili mládě latimérie podivné

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonským a indonéským vědcům se podařil kapitální úlovek. Natočili mládě hlubinné ryby latimérie podivné. Její původ sahá stovky miliónů let do minulosti, navíc byla už dokonce považována za vyhynulou. Záběry mláděte jsou prvními svého druhu, dospělý jedinec už dříve zachycen byl.

Článek

Latimérie obecná bývá často označována za "chybějící pojítko" mezi rybami a obojživelníky. Zachycení této pravěké ryby na kameru je něco velmi ojedinělého a v případě mláděte se to podařilo úplně poprvé.

Týmu vedenému Masamitsem Iwatou a Koutarem Yoshimurou se to podařilo nedaleko indonéského ostrova Sulawesi 6. října. Mládě natočili v hloubce 161 metrů. Svůj úspěch zveřejnili na pondělní tiskové konferenci v Japonsku.

Latimérie, kterou odchytili vědci v roce 1991 u břehů Mozambiku, měla v těle 30 centimetrů dlouhá mláďata. Nově natočený exemplář měl pouhých 31 centimetrů. V dospělosti tato prehistorická ryba dorůstá délky dvou metrů a může vážit až 80 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám