Hlavní obsah

Macho muži mají více estrogenu, nikoli testosteronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Nikoli nadbytek testosteronu, tedy mužského pohlavního hormonu, ale přebytek estrogenu, ženského pohlavního hormonu, mají macho muži. Se zajímavým objevem přišli endokrinologové z Kalifornie.

Článek

Podle autorů studie z California University vše dává smysl, ačkoli se to na první pohled nezdá. Estrogen řídí menstruační cyklus v těle ženy a ovlivňuje pubertální změny ženského těla. Ale zároveň se tvoří v malém množství také v mužském těle. Tento hormon zvyšuje agresivitu a ovlivňuje vývoj mužského chování v mozku během rané fáze života. Naopak testosteron podporuje růst chlupů a hrubnutí hlasu, ale v ženském těle zvyšuje také chuť na sex a usnadňuje vzrušení a vyvrcholení.

„Vědělo se celá desetiletí, že estrogen může hrát jistou roli v utváření mužského chování u mužů,“ tvrdí experti z Kalifornie.

Vše podle nich souvisí s poměrně složitým mechanismem účinku estrogenu na mozek a některé jeho části, zvláště na počátku vývoje v děloze. Čím více estrogenu na mozek působí, tím jsou mužský, ale i ženský mozek agresivnější a tím více dochází k vývoji chování typickému pro macho muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám