Hlavní obsah

Těžce zraněný Muž roku denně cvičí a má psychologa

Novinky, Gabriela Wolfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Hradec Králové

Muž roku 2009 Martin Zach (24), kterému po skoku na lyžích do rybníka Kačák ve Vrchlabí ochrnuly horní i dolní končetiny, denně cvičí a dochází za ním do královéhradecké nemocnice psycholog.

Článek

"Martin je velký bojovník. Nevzdává se," řekl Novinkám náměstek královehradecké nemocnice Zdeněk Tušl. "Samozřejmě zná svůj zdravotní stav, ví, že je ochrnutý od krku dolů, ale doufá, že se jeho stav zlepší a jednou bude i chodit," vysvětlil Tušl.

Podle lékařů je ale šance, že bude chodit 1: 99. Optimističtější jsou v případě horních končetin. Martin cítí ramena a lokty a proto je naděje, že začne s rukama hýbat.

"Je velmi malá, ale naděje umírá poslední. Není to léčba na několik dní, bude to trvat několik měsíců," řekl Tušl.

Martin v nemocnici denně cvičí. "To je nezbytně důležité. Kdyby necvičil, byl by to konec," řekl Novinkám Tušl. Pravidelně za ním dochází kromě rehabilitačních sester také psycholog.

"Probírá s ním situaci a samozřejmě ho připravuje na nejhorší. To je běžná praxe. U nás v nemocnici má Martin tu nejlepší péči," uvedl Tušl. "Strašně mu držíme palce. Je to milý a chytrý kluk," dodal Tušl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám