Hlavní obsah

Vesmírní cestovatelé budou malí, tlustí a plešatí, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tisíce nadšenců po celém světě se nemohou dočkat, až mezi prvními nasednou do vesmírného korábu a vyletí na dovolenou na oběžnou dráhu. Jenže astronomové z Británie přišli s varováním, že vesmírná turistika ve stavu beztíže zpustoší celé tělo. Tlustí, zakrslí, odulí a plešatí, tak by měli vypadat za desítky let ti lidé, kteří budou ve vesmíru trávit dlouhý čas.

Článek

Astrobiolog Lewis Dartness tvrdí, že vůbec nejhůře na tom budou děti, které se dostanou na oběžnou dráhu. Jejich kosti a svaly se totiž ve stavu beztíže nebudou moci řádně vyvíjet, takže dotyční budou malého vzrůstu, soudkovitého tvaru těla a navíc poměrně neduživí. O svalovcích si budou moci jejich generace nechat jen zdát.

Navíc při pohybu ve stavu beztíže je potřeba minimum energie, takže lidé pobývající na oběžné dráze či jinde v kosmu budou velmi zesláblí, značně přiberou a budou připomínat kuličky.

„Bez gravitace navíc tekutina bude mířit do prostoru v lebce a ta bude vypadat neustále odule a bez normálních proporcí,“ tvrdí Dartness. Vedle toho svůj význam ztratí také vlasy a řasy, takže budoucí lidé z vesmíru budou téměř lysí. 

Podle agentury Ananova se očekává, že Keplerův teleskop by měl objevit v kosmu několik planet podobných Zemi. Je ale pravděpodobné, že budou tak daleko, že cesta k nim by mohla trvat několik generací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám