Hlavní obsah

Hobiti skutečně žili a byli novým druhem člověka

Novinky, BBC, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci našli další důkaz, že indonéský trpasličí hominid byl samostatným druhem člověka. Kostra tzv. indonéského hobita podle nich nepatří modernímu Pygmeji. Jeden metr vysocí a 30 kilogramů vážící tvorové se potulovali po indonéském ostrově Flores asi do období osmi tisíc let před naším letopočtem.

Foto: Profimedia.cz

Možná podoba "Hobbita" z indonéského ostrova Flores

Článek

Hned dva výzkumy otištěné v časopise Nature nyní podporují myšlenku, že tito "hobiti“ byli vzhledem k našim dosavadním poznatkům zcela novým druhem člověka, a nikoli poddruhem  Homo sapiens nebo Homo erectus.

Slovo hobit použil ve svých knihách ve stylu fantasy J. R. R. Tolkien. Hobiti, zvaní též půlčíci, neboť jsou ve srovnání s lidmi poloviční velikosti, žijí v norách.

Tým, který objevil kosterní pozůstatky trpasličího hominida v jeskyni Liang Bua na ostrově Flores, tvrdí, že tito tvorové patří do druhu Homo floresiensis, jenž je oddělen od našeho druhu Homo sapiens.

Důkazy přinesla noha

Tým vedený Williamem Jungersem z Univerzity Stone Brook v USA analyzuje pozůstatky nohy trpasličího hominida. Podle něj je noha skutečně lidská. Palec na noze je zarovnaný s ostatními prsty a podle kloubů se dá říci, že noha nesla váhu celého těla, což je znak, který se neobjevuje u opic.  

Ale v jiných aspektech je noha člověka z ostrova Flores velmi primitivní. Je v poměru mnohem delší než u moderního člověka a má menší palec. Má delší a zahnuté ostatní prsty a strukturou zatížení, se podobá šimpanzí.

Podle nové teorie hobiti byly zřejmě moderní druh člověka s abnormálně malým mozkem. 

Foto: Profimedia.cz

Studie Zápěstní kosti, vlevo afrických opic, vpravo moderního člověka nebo neandrtálce

Zatím ale není jasný vývoj nového trpasličího druhu člověka, populárně označovaného jako hobit s malým mozkem o velikosti 400 kubických centimetrů. 

Někteří vědci tvrdí, že jde o potomky prehistorického druhu člověka - snad Homo erectus, který se dostal do jihovýchodní Asie před více než miliónem let. Během let se velikost jejich těl zmenšovala kvůli procesu přirozeného výběru, neboť žili na ostrově. 

Foto: Profimedia.cz

Lebka indonéského hobita (vlevo)a lebka člověka

Někteří vědci ale říkají, že tento proces nemůže vést k tomu, že by mozek měl velikost šimpanze o objemu necelých 400 centimetrů krychlových.

Reklama

Výběr článků

Načítám