Hlavní obsah

Michelle Obamová objala britskou královnu, porušila protokol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský tisk ve čtvrtek informoval o porušení protokolu, kterého se při středečním setkání s královnou Alžbětou II. dopustila manželka amerického prezidenta Michelle Obamová. První dáma USA během družného hovoru panovnici objala kolem ramen a pasu, a porušila tak přísná pravidla, která platí pro kontakt s Její královskou Výsostí. Buckinghamský palác záležitost bagatelizoval, svou ruku kolem pasu své kolegyně totiž položila i Alžběta.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová porušila objetím královny protokol.

Článek

Královna pro účastníky summitu G20 uspořádala recepci, na níž nechyběl ani americký prezidentský pár. Když se slavnost chýlila ke konci, první dáma Spojených států a britská královna stály vedle sebe a povídaly si. Podle internetového vydání listu The Times probíraly výškový rozdíl, který mezi nimi je. Michelle Obamová je asi o hlavu vyšší než Alžběta II.

Během hovoru se k sobě přiblížily a královna objala záda Michelle Obamové. Ta na krátký okamžik udělala totéž a objala královnu kolem ramen.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obamová porušila protokol.

Michelle Obamová porušila protokol.

FOTO: Profimedia

Dotknout se královny přitom v Británii platí za porušení protokolu. Když někdejší australský premiér Paul Keating v roce 1992 královnu objal, vysloužil si v médiích nelichotivé přezdívky. Popřel, že by ji chytil za podprsenku, jak se tehdy šuškalo. Na jednoho z jeho nástupců, Johna Howarda, padlo stejné obvinění. "Popíráme, že k jakémukoliv kontaktu došlo," tvrdil jeho mluvčí.

Královna nad protokolem mávla rukou

Buckinghamský palác středeční záležitost bagatelizoval. "Bylo to oboustranné a spontánní vyjádření náklonnosti a uznání mezi královnou a paní Obamovou. Recepce byla neformální příležitostí," uvedla královnina kancelář v prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám