Článek
Stroj dokáže během pár minut upéct čerstvé pečivo v hodnotě několika málo eur. Automat využívá infračervené paprsky k pečení a speciální technologii k hnětení těsta z mouky a vody, dokáže ho navíc vyválet, rozmístit na něj rajčatovou omáčku a podle výběru také pochutiny navrch. A to vše prý jen za necelé tři minuty.
Vynálezce Claudio Torghele tvrdí, že první pokusné stroje rozmístěné ve dvou italských regionech si získaly obrovskou popularitu. Jenže jeho nápad musí čelit velké vlně odporu z řad gurmánů a zastánců tradičních metod přípravy pizzy.
„Tohle není jen automat, to je minipizzerie. Má to okýnka, kde můžete sledovat přípravu své pizzy. Děti, včetně těch mých, milují, když ta mašina pracuje, vždycky je u ní dav,“ tvrdí šestapadesátiletý Torghele.
Stojí podobně jako v pizzeriích
Vývoj stroje dotovala nadnárodní společnost Unilever, která testovala minipizzerie také v Německu. Podle Torgheleho zahltí automaty brzy nejen Evropu, ale také USA. A budou v každé oblasti obsahovat speciální recepty podle krajové obliby jednotlivých ingrediencí. Základní pizza se sýrem, rajčaty, slaninou, šunkou a čerstvou zeleninou vyjde na pět eur (asi 135 korun).
„Když chci jíst velkou pizzu, jdu do pizzerie. Ale naše výrobky jsou uspokojivé, levné a dostupné čtyřiadvacet hodin denně. Je to zkouška ekonomické krize. Levné a rychlé jídlo jde na dračku,“ tvrdí Torghele.