Hlavní obsah

Robotická ryba bude hlídat čistotu moří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čistotu světových moří bude prověřovat nový britský vynález – robotická ryba. Do slaných vod ji vědci vypustí proto, aby mapovala míru znečištění v různých částech oceánů. Robotický šupináč má tvar kapra a bude vypuštěn v severní oblasti Španělska v přístavu Gijon do konce roku. Jeho působení pod hladinou by mělo trvat tři roky.

Článek

Pokud bude projekt úspěšný, bude ryba později nasazena v řekách, jezerech a mořích po celém světě v mnoha kopiích. Všude pak bude sbírat data o znečištění a mohla by dokonce odhalovat jeho dosud neznámé zdroje.

Robot je opatřen řadou na chemické látky velmi citlivých senzorů, které vyhledávají zdroje potenciálně nebezpečných látek ve vodách. Pomocí wi-fi technologie pak počítač umístěný v rybě data pošle ke zpracování. Pod vodou se ryby vydrží pohybovat na jedno nabití baterií osm hodin.

„Použitím robotické ryby stavíme na designu, který prověřily stovky milionů let evoluce a který je energeticky velmi účinný…budeme tak schopni analyzovat nejen chemikálie z povrchu vody (například ropu), ale také rozpuštěné znečištění přímo ve vodě,“ uvedl pro deník Daily Telegraph Rory Doyle z BMT Group, nezávislé konzultační společnosti vyvíjející projekt robotické ryby ve spolupráci s Evropskou komisí.

Jedna rybka za statisíce

Pět rybích robotů vytvořil se svým týmem profesor Chuo-šeng Chu z University of Essex. Jeden exemplář stojí dvacet tisíc liber, asi 620 tisíc korun.

„Jsem z tohoto projektu neskutečně nadšený. Rybu jsme navrhli a vytvořili velmi pečlivě, abychom zajistili, že bude schopna rozlišit změny v podmínkách životního prostředí v přístavu a odhalit včas zdroje znečištění, například lokalizovat malé úniky z lodí,“ uvedl k projektu profesor Chu.

Reklama

Výběr článků

Načítám