Hlavní obsah

Švýcarský cestovatel dorazil pěšky z Benátek do Šumperka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Patnáct set kilometrů má v nohách švýcarský cestovatel Markus Zohner, který se ve středu při cestě z Benátek do Petrohradu zastavil v Šumperku. Pětačtyřicetiletý Zohner chce pěšky projít celou středověkou Jantarovou stezku, bývalou kupeckou trasu, která spojovala sever a jih Evropy. Do Šumperka si "odskočil" z Ostravska, protože odsud pochází jeho dědeček.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Švýcarský cestovatel Markus Zohner v Šumperku

Článek

"Z malé vesničky v okolí pocházela i babička. Pak se odstěhovali do Gdaňsku a po válce do Německa. Já sám jsem se narodil v Mnichově, ale žiji v Luganu v italské části Švýcarska," vysvětlil šumperskému starostovi Zohner.

Zohner se svou kočovnou divadelní společností již procestoval Írán, Kazachstán i Spojené státy. Přemísťování v autě mu ale vadilo. Jeho současná pouť začala loni v prosinci na náměstí svatého Marka v Benátkách. V Petrohradě chce umělec, fotograf a spisovatel být na podzim. Na nohou má stále první boty.

"Možná z té cesty vydám knihu, ale není to důvod, pro který jsem na cestě. Mé zápisky v deníku se týkají spíše počasí nebo ušlých kilometrů, není to nic kreativního. Moje cesta je spíše spirituální, chci se pohybovat jen vlastní silou a sám, ne v davu poutníků, jak se chodí do Compostely," řekl. S sebou si nese pouze fotoaparáty a nejnutnější věci.

Cesta mimo silnice se může prodloužit

Celá trasa by měla měřit asi 3200 kilometrů, Zohner ale předpokládá, že bude delší nejen proto, že si "zašel" kus cesty do Šumperka. "Nechodím vždy po silnici, raději kolem řek a taková cesta je klikatá," vysvětlil. Putování se mu může natáhnout až na 5000 kilometrů.

Denně zatím urazí necelých 40 kilometrů. Hlavně proto, že dny jsou krátké. Předpokládá, že v Polsku toho ujde za den více a že bude také častěji bivakovat venku. "Vždy si zamlouvám hotel nebo penzion jeden den dopředu, podle toho, kam jsem schopen dojít. Tam jsou ale vzdálenosti větší," dodal.

Znovuobjevení Jantarové stezky je projekt, u jehož zrodu stál rakouský historik Richard Resch. Ten na základě výzkumů a poznatků dalších badatelů zanesl podobu Jantarové stezky do aplikace Google Maps.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám