Hlavní obsah

Nepálští bratři chtějí strávit 24 hodin na vrcholu Mount Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

Trojice nepálských bratrů má s horskými výšlapy bohaté zkušenosti, a tak se nyní rozhodla překonat světový rekord. Sourozenci se pokusí vydržet na "střeše světa" celých 24 hodin. Na výstup si s sebou berou třiceticentimetrovou sošku Buddhy a po celou dobu se na nejvyšším bodě světa prý budou modlit za mír v Nepálu i ve světě. Informoval o tom server BBC.

Článek

Pro jednatřicetiletého šerpu Pembu Dordžího a jeho dva mladší sourozence je zdolávání Everestu rutinou, dohromady se mohou pochlubit 16 úspěšnými výstupy. Jejich rodina pochází z odlehlého údolí západně od Everestu a pět ze sedmi bratří již na nejvyšší hoře světa v 8850 metrech nad mořem stanulo.

Pemba je navíc držitelem rychlostního rekordu, když se mu v květnu 2004 podařilo "vyběhnout" ze základního tábora až na špičku Mount Everestu za stále nepřekonaných osm hodin a deset minut. Současný rekord v délce pobytu na vrcholu hory je 20 hodin. Bratři chtějí nahoře na Everestu zůstat déle, a to v jakémkoli počasí.

Pomáhat jim budou modlitby

"Nemůžeme vědět, jaké bude počasí. Bereme s sebou veškeré možné vybavení včetně lan. Se sněhem a větrem problémy nemáme. Jsme připraveni."

Ve stanu, který prý postaví do díry vyhloubené ve sněhu, spát nebudou. Veškerý čas zasvětí modlitbám. Zástupci nepálských hinduistů, křesťanů a muslimů jim prý ke zlatému Buddhovi přibalí náboženské předměty charakteristické pro jejich víru. Sochu Buddhy, která byla vyrobena v Patanu nedaleko nepálské metropole Káthmándú, bratři na vrcholu hory zanechají ve skleněné schránce.

Jde jim o uznání

Bratři v minulosti stoupali na Mount Everest většinou jako doprovod horolezců. Tentokrát je cílem jejich cesty "dosáhnout rekordu a uznání". Jejich malý tým pomocníků, mezi nimiž jsou například kuchaři, je bude následovat "jen" do výšky 7900 metrů nad mořem.

Na expedici přispívají sponzoři, například nepálské banky či některé firmy vyrábějící sportovní oblečení, ale náklady celkově nebudou příliš vysoké. Jako domorodci totiž bratři nepotřebují drahá povolení, která jsou vyžadována od cizinců. Na svou pouť se šerpové hodlají vydat 1. dubna a vrcholu by chtěli dosáhnout během května.

Reklama

Výběr článků

Načítám