Hlavní obsah

Čtyři děti ze sta mají utajeného biologického otce

Novinky, jky, Novinky, Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mýtus, že se každé desáté dítě narodí "špatnému otci", popírají britští vědci v nové studii. Podle nich je toto číslo přehnaně vysoké. Realita je podle nich taková, že s otcem, který je nevlastní, aniž o tom má sám ponětí vyrůstá jen každé 25. dítě.

Článek

"Lidé často mluví o tom, že jedno z každých deseti dětí je nemanželské, ale naše studie jasně ukázala, že to je nesmysl. Reálné číslo bude okolo čtyř procent či ještě nižší," řekl listu The Daily Telegraph profesor Mark Jobling z univerzity v Leicesteru, který na studii pracoval.

K výsledku došli britští vědci podrobným studiem chromozomu Y u 1600 mužů, o kterých se domnívali, že nejsou příbuzní, avšak spojuje je právě příjmení. Vědci vybrali muže celkem 40 různých příjmení a začaly zkoumat vazby mezi stejným příjmením a chromozomem Y.

Neobvyklé příjmení naznačuje příbuznost

Výsledek byl takový, že některá neobvyklá příjmení jako třeba Attenborough či Herrick měla zcela jasné spojení s určitými genetickými znaky na chromozomu Y. Právě z toho vědci usuzují, že muže sdílející tato příjmení spojuje nějaký vzdálený mužský předek.

Celá studie umožnila vědcům konstatovat, že pravděpodobnost nemanželského původu je mezi muži se stejným příjmením mezi jedním a čtyřmi procenty a právě z toho je možné vycházet obecně.

Studie navíc dovedla vědce k tvrzení, že zhruba 80 až 90 procent mužů s neobvyklým příjmením má nějakého společného předka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám