Hlavní obsah

VIDEO: Řím zaplavily statisíce dotěrných špačků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Nebe nad italským Římem je plné ptačích skřeků. Tamější obyvatelé se totiž museli vydat do ulic a začít špačky vybíjet. Nad ulicemi se totiž pohybují obrovská černá hejna, která působí jako z hororu Alfreda Hitchcocka. Zatímco v dopravní špičce stovky tisíc lidí každý den opouští centrum města, tak se soumrakem naopak do centra přilétají stovky tisíc ptáků.

Článek

Obrovská hejna špačků se stala v Římě sice oblíbenou atrakcí turistů, pro město však představují obrovskou zdravotní hrozbu. Z nebe totiž z "černé mlhy" padají na zem doslova šňůry bílého trusu. Automobily a motocykly jsou výkaly doslova pokryty a lidé takřka nemohou projít po ulici, aniž by na jejich oblečení či vlasy spadl nevítaný dáreček.

"Tak vysoká koncentrace ptáků vytváří vzhledem k výkalům, které tvoří, obrovské problémy. Buď to padá na lidi během chůze nebo na zaparkovaná auta či na zem. Jakmile začne pršet, tak je pak povrch neuvěřitelně kluzký jako mýdlo," uvedl Giovanni Albarella z organizace LIPU, tedy Ligy na ochranu ptáků.

To ovšem nejsou jediné problémy, které špačci způsobují. Velké nebezpečí znamenají také pro letadla. Dříve v tomto měsíci musel nouzově přistát letoun značky Ryanair poté, co do něj narazilo hejno ptáků během sestupu na letiště ve městě Ciampino.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám