"Orel zůstal na zemi po střetu s autem. Ani přes okamžitou veterinární pomoc se ho nepodařilo zachránit a do druhého dne uhynul na následky vnitřních zranění,“ řekl vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň. Přes kroužkovací stanici pražského národního muzea vyrozuměli plzeňští ochránci zvířat německé ornitology. "Přijedou si pro vysílačku i pro tělo ptáka, které jsme nechali zmrazit, aby mu mohl být odebrán vzorek DNA,“ vysvětlil Makoň.

Monitorovací zařízení, které orel nesl na zádech, má tvar krabičky o velikosti pět krát tři centimetry. Napájeno je solárním panelem. Údaje vysílá dvakrát za den přes satelitní družici. Vědci tak mají přesné informace o pohybu ptáka po celém kontinentu. Cena speciální vysílačky se pohybuje v desítkách tisíc korun. "Konkrétně tento pták bylo letošní mládě okroužkované v severním Německu,“ doplnil Makoň.

Orel křiklavý patří mezi menší druhy. Rozpětí křídel dosahuje maximálně půldruhého metru. Dospělí ptáci jsou jednotně tmavohnědí. "V našich zemích hnízdil vzácně, a to pravidelně ještě koncem 19. století. Od té doby nebylo jeho hnízdění u nás prokázáno. Vykytují se zde jen jednotlivci při tahu do zimovišť,“ vysvětlil Makoň.

Zimuje na jihu Afriky

Hnízdním prostředím jsou málo osídlené oblasti od pahorkatin po horské oblasti. Pro stavbu hnízda vyhledává porosty s vysokými stromy střídané pasekami a loukami. Pár má obvykle dvě mláďata, vyvedou však jen jedno.

Jedná se o tažného ptáka, který zimuje v jižní Africe. Rozšířen je od Balkánu po Baltické moře na severu. Západní hranice rozšíření probíhá Německem, Polskem, Maďarskem až po Albánii. Největší část evropské populace obývá Bělorusko, Polsko, Litvu a Slovensko. V důsledku pronásledování v minulosti a změn v krajině, především odvodňování vlhkých luk, přežívají v Evropě již jen zbytkové populace.