Hlavní obsah

Vědci ověřují otcovství faraona Tutanchamóna

Právo, CNN, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlapecký faraon Tutanchamón zemřel bez potomků – možná proto, že jeho případné děti zemřely již při porodu. I tuto hypotézu nyní prověřují egyptští vědci, kteří zkoumají ostatky dvou mrtvě narozených dětí nalezených v hrobce "zlatého faraona".

Článek

Tutanchamónovo otcovství má potvrdit (nebo vyvrátit) srovnání jeho DNA se vzorky, odňatými dvěma novorozencům, z nichž jeden se dožil pěti měsíců a druhý sedmi měsíců. Obě mumie byly dosud uchovávány v Káhirské lékařské škole a od objevu faraonovy hrobky v roce 1922 jim experti nevěnovali větší pozornost.

Vědci prověří DNA ostatky faraónů a dalších těl

"Poprvé budeme moci identifikovat Tutanchamónovu rodinu,“ uvedl šéf egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Zahí Havás. Podle něj se nabízí šance určit faraonův rodokmen a snad i objevit mumii krásné Nefertiti, jeho macechy a matky jeho ženy Anchesenamon.

Havásovým širším cílem je prozkoumat DNA u všech mumií v káhirském Egyptském muzeu. Pozornost vědců se zaměří nejen na ostatky faraonů a na potvrzení jejich pravosti, ale i na dvě desítky mrtvých těl, jejichž totožnost je dosud neznámá.

Tutanchamón vládl Egyptu v letech 1333–1324 př. n. l. Soudí se, že nastoupil na trůn v devíti letech. S Anchesenamon se oženil ve 12 letech, o šest let později zemřel na otravu krve. Podle historiků neměl potomka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám