Hlavní obsah

V Rusku odhalili pomník klystýru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klystýr, sloužící k málo příjemné proceduře výplachu střev, se dočkal svého pomníku v lázních v Železnovodsku na jihu Ruska. Monumentální zdravotní pomůcka o velikosti 1,5 metru a váze 350 kilogramů je vyvedena z bronzu a drží ji tři andělé.

Článek

"Není to žádný kýč, ani obscénnost, ale pěkný umělecký kousek," řekl agentuře AP ředitel lázní Alexandr Charčenko. "Vždyť klystýr je skoro symbol našeho kraje," dodal.

Horský region na severním Kavkazu je proslulý desítkami lázní, kde se klystýr kombinuje s účinkem minerálních vod, aby pomohl od zácpy a dalších zažívacích potíží.

Autorka díla Světlana Avakinová tvrdí, že se tématu chopila s "ironií a humorem", i když u andělíčků musela sáhnout po inspiraci od Sandra Botticelliho. Pořízení pomníku vyšlo v přepočtu na 650 tisíc korun. Památník byl umístěn na náměstí u průčelí lázní.

Klystýru se nedávno v Rusku dostalo značné pozornosti - když jej zdravotní sestra v lázních v Pjatigorsku aplikovala 80 pacientům, včetně důstojníků ruské armády. Prý omylem však pomůcku nenaplnila vodou, ale peroxidem vodíku, sloužícím jako odbarvovač. Skoro pětina postižených musela být z lázní převezena do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám