Hlavní obsah

Královské krávy v Nepálu čeká nejistý osud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ

Po zrušení království v Nepálu a odchodu krále Gjánéndry se teď musí zamyslet nad svým osudem i krávy, které se stále pasou kolem královského paláce. V tom už bylo zřízeno muzeum a vládní činitelé si nepřejí, aby se zvířata nadále potulovala v okolí.

Článek

Poslední nepálský monarcha opustil palác v Káthmándú minulý týden, tři týdny poté, co nepálský parlament zrušil 240 let starou monarchii a z malého himálajského státu se stala republika. Šedesát Gjánéndrových krav se ale stále pokojně pase u paláce v centru Káthmándú.

Král je choval kvůli čerstvému mléku, ale nové vedení státu tvrdí, že pokojná zvířata, hinduisty považovaná za posvátná, musejí také odejít.

"Nemůžeme je tam nechat, ale zatím nebylo nic rozhodnuto," řekl Govinda Prasád Kusum, který je pověřen sepsat palácový inventář, jenž je nyní majetkem vlády.

"Mělo by se tím zabývat ministerstvo zemědělství a krávy poskytnout k vědeckým účelům," řekl. Nepál je převážně hinduistická země a zabíjení krav je v ní zakázáno.

Gjánéndra žije nyní dočasně v loveckém zámečku nedaleko hlavního města. Až si najde vlastní bydliště, bude muset opustit i ten.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám