Hlavní obsah

OBRAZEM: Otužilci slavili Velikonoce ve Vltavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve studené vodě řeky Vltavy v neděliv Praze oslavila příchod jara pětice otužilců z Klubu Ledních medvědů, kteří si mezi vlnami nezapomněli popřát hezké velikonoční svátky. Zatímco jeden z mladších otužilců udělal jen pár temp podél smíchovského nábřeží, pokořitel kanálu La Manche Richard Blatný přeplaval z pláže mezi botelem Admirál a železničním mostem až na druhý břeh Vltavy a zpět.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Otužilci z Klubu ledních medvědů (KLM) si přišli o Velikonoční neděli 23. března zaplavat do Vltavy pod Vyšehradem.

Článek

Otužilci si pochvalovali studené počasí, které v neděli v Praze spíše než jaro připomínalo zimní měsíce. Teplota vzduchu se totiž pohybovala kolem nuly a voda ve Vltavě měla jen dva až tři stupně Celsia. Na smíchovskou pláž navíc jednu chvíli padal mrznoucí déšť. "Počasí je dnes pro otužování úplně ideální. Plavalo se velmi hezky," řekl novinářům Blatný.

Otužilci z Klubu ledních medvědů (KLM) si přišli o Velikonoční neděli 23. března zaplavat do Vltavy pod Vyšehradem. foto: ČTK/ČTK/Doležal Michal

Někteří otužilci se při převlékání do plavek svěřili, že i když poctivě trénují, tak před vstupem do studené vody je to vždy velký boj a první okamžiky po ponoření nejsou moc příjemné. Lidé, kteří se chtějí věnovat otužování a dálkovému plavání, proto musí mít podle Blatného silnou vůli. "Je nutné vydržet, nenechat se odradit. A být připraven na to, že je to sport, ve kterém nejsou žádné finance," uvedl Blatný.

Několik desítek zimních dálkových plavců a otužilců se v Opavě zúčastnilo 3. ročníku závodu v zimním plavání O pohár Stříbrného jezera. foto: ČTK

Každý zájemce o otužování musí mít podle Blatného zdravé srdce a pohybový aparát. "Dobré je dodržovat správnou životosprávu, přiměřeně se oblékat, nekouřit a otužilci by si také měli hlídat váhu," podotkl Blatný. Odměnou za nepohodlí ve studené vodě je kromě dobrého pocitu i pevné zdraví. Vyznavači plavání ve studené vodě jsou podle Blatného méně často nemocní a díky tomu, že zbytečně nepřetápějí své domovy, může mít otužování v době rostoucích cen energií i efekt v podobě úspor za topení.

Otužilecké akce jsou velmi populární. Klub Ledních medvědů pořádá v lednu plavecké závody ve Vltavě. Nejznámější je a nejdelší tradici má Memoriál Alfréda Nikodéma, který se koná každoročně na svatého Štěpána u Národního divadla. Poprvé se ve Vltavě plavalo v roce 1923. Pražský zlatník Nikodém byl propagátorem otužování. Klub Ledních medvědů má nyní 25 členů, jejichž průměrný věk činí 34,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám