Hlavní obsah

Nejmenší pomlázka na světě měří šest milimetrů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelá půlhodina stačila třiatřicetiletému Ludvíku Chovancovi z Nivnice k výrobě nejmenší velikonoční pomlázky na světě. O víkendu tak překonal vlastní rekord z loňského března, kdy upletl osmimilimetrový tatar.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nejmenší pomlázka na světě

Článek

„Se známýma v hospodě jsem se vsadil, že upletu menší pomlázku, než která byla v jedněch nejmenovaných novinách pasována do role nejmenší na světě. Měřila jedenáct milimetrů a vyrobil ji nějaký pan Magda. Nedalo mi to a šel jsem si natrhat to nejtenčí vrbové proutí jaké se dalo,“ pousmál se rekordman.

Rekord s osmimilimetrovým tatarem držel celý rok. Nyní záleží na zástupcích agentury Dobrý den z Pelhřimova, která zapisuje a shromažďuje české rekordy a kuriozity, zda mu uznají i o dva milimetry menší kus. „Do Pelhřimova jej pošlu koncem týdne. Obávám se, že jde o nejmenší kus, který jde vyrobit ručně tak, aby byly jednotlivé pruty propletené, nechyběla mašlička a omotávka,“ sdělil rekordman.

Třiatřicetiletý Ludvík Chovanec foto: Právo/Aleš Fuksa

Kromě Ludvíka Chovance se o výrobu nejmenší velikonoční pomlázky snaží i Roman Magda z Černé Hory na Blanensku. Pletení nej... tataru se věnuje již osm let. Právě Chovanec překonal jeho předloňský jedenáctimilimetrový rekord o tři milimetry.

A jak vnímají tento souboj obou rekordmanů na dálku v agentuře Dobrý den? To přibližuje čtvrteční telefonát deníku Právu do Pelhřimova: „Omlouvám se, že se musím smát, ale teď tady byl,“ reagoval po cimrmanovsku zástupce pelhřimovské agentury Miroslav Marek na zprávu, že mu za několik dní pošle Ludvík Chovanec nejmenší pomlázku na světě.

Měření nejmenší pomlázkyfoto: Právo/Aleš Fuksa

V Pelhřimově totiž došlo k nejméně očekávané shodě. Před týdnem do agentury poslal Roman Magda rovněž šestimilimetrovou pomlázku s dopisem, ve kterém uvedl, že menší už prostě nezvládne vyrobit. Nastane tedy měření na mikrometry? „To ne, rekordy přiznáme oběma, jen ještě musíme schválit nivnický pokus o rekord, který jsme dosud neviděli,“ pokračoval už ve vážnějším duchu Marek.

Naopak nejdelší pomlázku vyrobil z osmi kusů vrbového proutí Robert Zauer z Teplic. Jeho tatar měří 583 centimetrů. Pelhřimovská agentura eviduje i nejdelší nastavovanou pomlázku. Její délka je 41,38 metru a upletli ji Miroslav Volf, Daniel Jedlička a Jakub Jedlička z Plzně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám