Hlavní obsah

Mexiko zavedlo autobusy vyhrazené pouze ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO CITY

Cestovat městskou hromadnou dopravou v hlavní mexické metropoli bývalo pro ženy mnohdy otřesným zážitkem. Muži se v přecpaných autobusech na ně lepili, případně na ně civěli a komentovali nevybíravě jejich vnady. Magistrát se proto rozhodl zavést speciální autobusové linky, do nichž mají muži vstup zakázán.

Foto: Profimedia.cz

Pro mexické ženy je cestování v obyčejných smíšených autobusech často velmi nepříjemné.

Článek

Systém známý z několika islámských států se ujal. V mnohamiliónové metropoli si mezi ženami získal oblibu, poněvadž si velká část z nich stěžovala na obtěžování od mužů. Ti prý v tlačenicích často mnohé z nich osahávali.

„Jednou mi muž strčil ruku dokonce pod sukni. Chytnou vás klidně za zadek… je to sprosté,“ stěžovala si sedmadvacetiletá úřednice Lourdes Zendejas. Teď jezdí večer domů zásadně linkami vyhrazenými ženám.

„Neustále jsme dostávali stížnosti od žen, které byly okukovány, líbány a pronásledovány,“ přiznal agentuře Reuters Carlos Cervantes, mluvčí městské hromadné dopravy.

Na speciálních linkách, které staví na běžných zastávkách, je zpředu a zboku velký růžový nápis „pouze pro ženy“. Zatím jezdí po dvou nejvytíženějších trasách města, do dubna ale přibudou na patnácti dalších linkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám