Hlavní obsah

NASA hledá příčinu poruchy na raketoplánu Atlantis

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) začal v úterý hledat příčiny poruchy senzorů ve vnější palivové nádrži (ET) raketoplánu Atlantis. Ten měl původně odstartovat 6. prosince.

Článek

Start byl kvůli poruše čidel ECO ve vnější palivové nádrži několikrát odložen. Čidla přitom v nádrži s kapalným vodíkem hlídají, aby se motory raketoplánu při startu vypnuly v čas. Pro povolení startu je zapotřebí správné fungování všech čtyř čidel.

NASA připojil ke kabeláži mezi senzory ECO a raketoplánem speciální měřicí přístroje a snaží se najít příčinu poruchy, která stála za několika odklady prosincového startu kosmického korábu. Okolo 13. hodiny našeho času začalo tankování kapalného vodíku do vnější nádrže a očekává se, že se porucha minimálně na jednom čidle znovu objeví a přístroje ji dokáží lokalizovat. Jako nejpravděpodobnější se jeví právě závada na kabeláži mezi nádrží a Atlantisem.

Start odložen kvůli Vánocům

Raketoplán Atlantis má k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) dopravit evropský vědecký modul Columbus. Start byl původně kvůli poruše odložen na 2. ledna, ale ke konci minulého týdne se úřad rozhodl start odsunout až na 10. ledna. V tomto případě šlo o odklad kvůli Vánocům. NASA chce dát svým zaměstnancům volno, aby mohli být s rodinami.

Aktuální informace o předstartovních přípravách mise STS-122 najdete na stránkách IAN.cz.

Už v neděli 23. prosince startuje k ISS ruská nákladní kosmická loď Progress M-62 se zásobami. Start zřejmě nebude vysílán živě na NASA TV, ale přílet lodi k ISS ve středu 26. prosince v 9:26 už ano.

Reklama

Výběr článků

Načítám