Hlavní obsah

Nejstarší Rolls-Royce byl vydražen za 130 miliónů korun

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nejstarší dochovaný model automobilu značky Rolls-Royce v pondělí v Londýně trhl dva nové rekordy. Když se ho podařilo vydražit za 3,5 miliónu liber, v přepočtu tedy za 130 miliónů korun, bylo jasné, že je to nejvíce v aukční historii vozů této automobilky. Navíc je to však nejvíce za jakékoli auto vyrobené před rokem 1905.

Článek

„Otevřeli přihazování na jednom miliónu liber a odtud se to vyšplhalo. Na konci se svedla bitva mezi dvěma přihazovači na telefonu,“ řekla novinářům mluvčí aukčního domu Bonhams.

Automobil 20154 je čtvrtým modelem z dílny Charlese Rollse a Henryho Royce postaveným v roce 1904. V současnosti je to nejstarší dochovaný funkční vůz vyhlášené značky. Má pohon o deseti koních a sedadla nekryje stříška.

„Je v perfektním stavu po rekonstrukci z padesátých let. 20154 je závodní vůz. Vítěz si ho může vzít a odjet s ním,“ tvrdí odborník na aukce starých vozů Tim Schofield z Londýna.

Dosavadní rekordní částku 1,76 miliónu liber, v přepočtu asi v dnešním poměru měn 65 miliónů korun, se podařilo vydražit za vůz De Dion Bouton z roku 1884. Zatímco za Rolls-Royce bylo vyplaceno nejvíce 1,48 miliónu liber (asi 55 miliónů korun) za limuzínu Silver Ghost Double Pullman z roku 1912.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám