Hlavní obsah

Ruská kosmická loď Sojuz přistála s vážnými problémy

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli ve 12:43 přistála ruská kosmická loď Sojuz TMA-10. Na její palubě byli dva členové bývalé posádky Mezinárodní kosmické stanice (ISS) a první malajský kosmonaut. Sestupný manévr provázely vážné problémy. Posádka i loď měly obrovské štěstí.

Článek

Sojuz TMA -10 se odpojil od Mezinárodní kosmické stanice (ISS) v neděli v 9:14 našeho času. Ihned poté zahájila posádka přípravy na přistání. V 11:47 se motory Sojuzu TMA-10 zažehly a kosmická loď zahájila sestupný manévr.

Sojuz se skládá ze tří základních částí. První je orbitální modul, sloužící posádce v době, kdy se loď nachází na oběžné dráze kolem Země. Druhou částí je návratový modul. V něm jsou kosmonauti v době startu a přistání. Je vybaven tepelným štítem pro návrat atmosférou. Třetí částí je přístrojový modul. Zde se nachází různá zařízení zajišťující provoz lodě, hlavní motor a sluneční panely. Krátce před vstupem do atmosféry se loď rozdělí na zmíněné tři části. Orbitální a přístrojový modul shoří v atmosféře, na Zemi se dostane pouze návratový modul s posádkou. Loď přistává na pevnině pomocí padáků, krátce před přistáním se zažehnou motory a Sojuz měkce dosedne.

Balistický sestup

Sojuz TMA-10 měl přistál asi 90 kilometrů od kazašského města Arkalyk. Z doposud nejasných důvodů ale loď přešla na krizovou balistickou dráhu. Celý sestup byl v podstatě neřízený a k přistání došlo plných 400 kilometrů západně od plánovaného místa přistání. Záchranné vrtulníky údajně zachytily vizuální kontakt asi ve 12:40. K přistání došlo ve 12:43, všichni členové posádky jsou v pořádku. Posádka musela vydržet mnohem větší přetížení. Balistický sestup je považován za poslední šanci na přežití.

Na palubě Sojuzu byli dva členové bývalé stále posádky ISS Oleg V. Kotov a Fjodor N. Jurčichin a také první malajský kosmonaut Šejch Mustafa Šuchor al Masrie. Ten se vydal do vesmíru 12. října v kosmické lodi Sojuz TMA-11 se dvěma novými členy posádky stanice. Rus Jurij Ivanovič Malenčenko a Američanka Peggy A. Whitson převzali velení nad stanicí při slavnostním ceremoniálu v pátek 19. října večer našeho času. Peggy A. Whitson je první ženou, která bude stanici velet.

Společně s novou posádku zůstává na stanici ještě Američan Clayton Conrad Anderson. Ten bude vyměněn při nadcházející misi raketoplánu. Discovery se má k ISS vydat se spojovacím modulem Harmony už toto úterý. Včera večer ve 20. hodin našeho času začalo na floridském Mysu Canaveral ostré odpočítávání ke startu. Přípravy na start zatím probíhají dle plánu a pravděpodobnost dobrého počasí je 60%.

 Video z přistání Sojuzu je ke stažení na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám