Hlavní obsah

Královna nepustí Camillu na mši za Dianu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vévodkyně z Cornwallu Camilla Parkerová-Bowlesová, manželka britského následníka trůnu prince Charlese, se nezúčastní páteční vzpomínkové mše u příležitosti desátého výročí úmrtí princezny Diany. V rodinné diskuzi převážil názor Alžběty II., která si její účast na mši nepřála. Královský palác Clarence House ale čelí kritice i za to, že se snaží omezit účast veřejnosti.

Článek

Camillu oficiálně pozvali synové prince Charlese a Diany, princové William a Harry, a ona nabídku přijala. Dianina přítelkyně Rosa Moncktonová ale vzápětí označila její účast za "šokující a nevhodný nápad". Následovala bouřilvá rodinná diskuse, v níž převážil názor panovnice Alžběty II., podle níž by Camilla měla zůstat doma.

Podle editorky monarchistického magazínu Majesty Ingrid Sewardové by byla přítomnost Camilly nevhodná s ohledem na skutečnost, že poměr s Charlesem udržovala ještě za jeho manželství s Dianou. "Všichni by se dívali jenom na ni, jak vypadá, jak se cítí, jestli náhodou nepláče. Byla by to katastrofa," poznamenala Sewardová.

Pátečního pietního aktu ve Wellingtonových kasárnách v Londýně se zúčastní přes 500 hostů včetně 30 členů královské rodiny a asi stovky přímých příbuzných zesnulé. Očekává se i účast premiéra Gordona Browna, jeho předchůdců Tonyho Blaira a Johna Majora, dále Eltona Johna, Cliffa Richarda a dalších. Pozvání od princů obdržely také sestry Dianina přítele Dodiho Al Fayeda Camilla a Jasmine.

William, Harry a Dianina sestra lady Sarah McCorquodaleová budou při mši číst modlitby. Zazní hudba Rachmaninovova, Mozartova a Elgarova.

Veřejnost přijde zkrátka

Zatímco před deseti lety Dianu na poslední cestě doprovázely při velkolepém pohřebním obřadu britské elity a přímý přenos sledovalo 2,5 miliardy lidí na celém světě, letos si příznivci "královny lidských srdcí" stěžují, že obřad z kaple nebudou přenášet ani velkoplošné obrazovky, ani mikrofony. Okolí Wellingtonových kasáren bude uzavřeno a lidem většinou nezbude než zůstat u obrazovek.

"Jde o soukromou rodinnou bohoslužbu. Nelze odhadnout, kolik lidí přijde, ale královská rodina se přítomným davům v žádném případě neukáže. Královna ihned po obřadu odletí zpět do Skotska," uvedl ve středu mluvčí Clarence House, sídla prince Charlese. Královská rodina přitom čelila kritice veřejnosti již před deseti lety, protože nad Buckinghamským palácem včas nespustila vlajku na půl žerdi a několik dní otálela s veřejnými projevy smutku.

Reklama

Související témata:

Související články

Vévodkyně Camilla sousedům páchne

Manželka britského následníka trůnu, jeho někdejší milenka Camilla Parker-Bowlesová (59), nemá rozhodně ustláno na růžích. Po reportérech, kteří okamžitě...

Výběr článků

Načítám