Hlavní obsah

Na Kanárských ostrovech začne fungovat jeden z největších dalekohledů

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na sobotu spatří první světlo jeden z největších dalekohledů světa Gran Telescopio Canarias (GTC). Velký kanárský dalekohled staví na ostrově La Palma Španělsko společně s Mexikem a USA. Slavnostního aktu se má zúčastnit na 300 hostů, včetně členů španělské královské rodiny nebo zakladatele skupiny Queen.

Článek

Gran Telescopio Canarias (GTC - Velký kanárský dalekohled) staví na Observatorio del Roque de los Muchahos Španělsko s podílem 90 %. Společně se Španěly na dalekohledu pracují USA s 5% podílem a Mexiko rovněž s 5% podílem. Primární zrcadlo GTC se skládá ze 36 segmentů ve tvaru šestiúhelníků. Jeho průměr je 10,4 metrů a bude vybaven adaptivní optikou. Vše bude ukryto v moderní kopuli o průměru 33 metrů.

K dnešnímu dni je namontováno 12 ze 36 segmentů zrcadla. Zbytek bude nainstalován během jednoho roku. Cena dalekohledu se odhaduje na 175 miliónů dolarů (3,7 miliardy korun). Na Kanárských ostrovech mají astronomové umístěné své dalekohledy na dvou ostrovech. Tomuto místu se někdy říká Evropská severní observatoř, coby ekvivalent ke slavnější a větší Evropské jižní observatoři (ESO), která má své přístroje v Chile a jejímž členem je i Česká republika.

První světlo pro GTC živě na internetu

První světlo je slavnostní akt, při kterém na zrcadlo dalekohledu dopadnou první fotony. Tato chvíle je považována za okamžik, kdy byl dalekohled uveden do provozu. První světlo spatří GTC již v noci na zítřek po půlnoci našeho času. Slavnostního aktu má být mimo jiné přítomen španělský korunní princ Felipe, který s manželkou rozestavěný dalekohled navštívil už před časem. Mezi dalšími 300 hosty bude předseda kanárské vlády Paulino Rivero, španělská ministryně pro vědu Mercedes Cabrera nebo kytarista Brian May - zakladatel legendární skupiny Queen, který na observatoři dělal doktorát z astrofyziky. První světlo spatří GTC po zadání povelu pro nasměrování na Polárku.

První světlo pro GTC můžete sledovat živě na internetu ZDE  od 20:00 (tisková konference) a od půlnoci našeho času samotný ceremoniál.

Průběžné informace a fotografie ze slavnostního ceremoniálu budou k dispozici také na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám