Hlavní obsah

Slovenská siamská dvojčata budou oddělena

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V nejbližším období čeká tříměsíční siamská dvojčata Michala a Marka operace, při níž je lékaři oddělí. Deníku Nový čas to prozradila 24letá maminka siamských dvojčat Mária. Podle ředitele dětské fakultní nemocnice v Bratislavě Daniela Žitňana ještě nebyl určený konkrétní termín operace, při níž lékaři musí dětem oddělit část hrudní kosti.

Článek

"Na jednom místě je kost srostlá. Kromě toho mají srostlý vak, v němž jsou uložena srdíčka," uvedla maminka dvojčat. Nejtěžší však bude oddělení jater, která mají dvojčata společná.

Maminka si oddělení chlapců moc přeje, ale zároveň se o ně bojí. "S manželem budeme v průběhu operace u nich," říká Mária. Lékaři s oddělením zatím čekají, aby dvojčatům dorostla kůže, kterou pak mohou využít při operaci.

Operační tým bude zřejmě vést chirurg Jaroslav Siman, který před sedmi lety oddělil siamská dvojčata Andrejku a Lucku srostlá v oblasti pánve.        

"V případě kluků není potřeba pospíchat, protože mají dvě srdíčka, dobře vyvinuté plíce a dobrý krevní oběh. Bude lepší když podstoupí operaci později," řekl po porodu Siman.  

Už tři dny po porodu se musela dvojčata podrobit první operaci

Siamská dvojčata Michal a Marek se narodila v Bratislavě 10. dubna 2007. Jsou srostlá bříškem a částí hrudníku. Kvůli problémům s trávením se musela pouhé tři dny po porodu podrobit první operaci. Rodiče věděli od druhého měsíce těhotenství, že děti budou srostlé.

"S manželem jsem se rozhodli, že si je necháme," říká rozhodně maminka. Přiznává, že po počáteční radosti z toho, že budou mít dvojčata, je zasáhla zpráva o srůstu obou dětí nepřipravené. "Byl to šok. Museli jsme se rozhodnout v průběhu několika dní. Bylo to velmi těžké rozhodování," dodala.

Rodiče v jejich rozhodnutí ponechat si děti povzbudilo, když jim lékaři řekli, že děti jsou srostlé nikoliv hlavičkami, ale bříšky. "Vím, že budou muset podstoupit složitou operaci, ale chceme jim dát všechno. Děti jsme si moc přáli," zdůraznila.

Na Slovensku je to čtvrtý případ narození siamských dvojčat od 70tých let. Již zmíněná děvčata Andrejka a Lucka Tóthovy jsou po oddělení zcela v pořádku, žijí se svými rodiči v okresu Rožňava a už chodí do školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Indická siamská dvojčata dostala šanci

Svět bude pravděpodobně brzy sledovat další dramatickou operaci, jejímž cílem bude oddělení desetiletých indických siamských dvojčat srostlých hlavami. Přední...

Výběr článků

Načítám