Hlavní obsah

Barva vozu ovlivňuje nehodovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Automobily černé barvy jsou častěji účastníky dopravní nehody a bílé vozy jsou bezpečnější. Vyplývá to ze studie Monashské univerzity v australském Melbourne. Vědci zkoumali souvislosti mezi nehodovostí a 17 různými barvami automobilů na základě policejních zpráv ze dvou australských států a zjistili, že mezi faktory existuje výrazná souvislost.

Článek

"Některé barvy mohou být spojovány se zvýšeným nebezpečím nehod," uvádí se ve zprávě Střediska pro výzkum nehodovosti Monashské univerzity, která byla zveřejněna na internetu.

"Jsou to obecně ty barvy, které mají nižší index viditelnosti, jako je černá, modrá, šedá, zelená, červená a stříbrná, nebo ty barvy, které jen slabě kontrastují s klíčovými vizuálními prvky při řízení," konstatovali vědci.

Vědci dospěli k závěru, že nebezpečí nehody za plného dne je u černého automobilu o 12 procent vyšší než u bílého. Po černých vozech následují co do nehodovosti šedé, stříbrné, modré a červené.

Studie se opírá o policejní údaje o 855 258 nehodách v letech 1982 až 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám