Hlavní obsah

Nový videozáznam oživil legendu o jezeře Loch Ness

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EDINBURGH

Kromě těch nejvěrnějších už začalo v minulých letech stále více lidí pochybovat, ale bájné monstrum skotského jezera Loch Ness se jim opět připomnělo. Anglický amatérský vědec Gordon Holmes tvrdí, že bytost se stále v chladných vodách jezera vyskytuje a argumentuje svým videozáznamem.

Článek

http://news.bbc.co.uk/1/hi/help/3681938.stm"Nemohl jsem uvěřit vlastním očím, když jsem zahlédl tu protáhlou černou věc o délce kolem 15 metrů, která se pohybovala ve vodě docela rychle," řekl pětapadesátiletý technický laborant ze Shipley, který prý nafilmoval obludu v jezeře minulou sobotu.

Optimisticky se po zhlédnutí videa vyjádřil i biolog Adrian Shine, který léta bádá kolem údajné jezerní příšery Nessie v rámci střediska Loch Ness 2000 ve skotském Drumnadrochitu. "Řadil jsem se ke skeptikům ohledně událostí v jezeře, ale nechával jsem si otevřená vrátka a nyní není pochyb. Je to jeden z nejlepších záběrů ('lochnesky'), jaké jsem kdy viděl." Na 'konečné' vyjádření si však nechal "několik měsíců".

Největší britské jezero Loch Ness je dlouho opředeno tajemstvím a mýty, především díky své nízké teplotě a hloubce kolem 230 metrů, což komplikuje jeho důkladné prozkoumání. Různá svědectví, která tvrdila, že vody jezera brázdí mohutná obluda, dala vzniknout spekulacím, že by mohlo jít o plesiosaura - mořského plaza, který ovšem vyhynul společně s dinosaury.

Britská veřejnoprávní televizní stanice BBC však v roce 2003 sledovala tým, který využil ke svému pátrání po "lochnesce" vysoce vyspělou pátrací techniku, aby se ujistil, že mu skutečně nic v jezerních vodách neunikne. Jezero prý dokonale propátral pomocí 600 separátních sonarových paprsků a také satelitní navigační technologie. V legendárním a turisty hojně navštěvovaném skotském jezeře se mu ale žádné stopy po veleještěrovi najít nepodařilo.

Video je k vidění na stránkách BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám