Hlavní obsah

Borat píše průvodce po USA a Kazachstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepravý kazašský novinář Borat Sagdijev, který je v podání britského komika Sachi Barona Cohena hrdinou filmu Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, se chystá vydat knihu. Pro nakladatelství Flying Dolphin press se zavázal napsat turistického průvodce.

Článek

Kniha by se měla na pulty amerických knihkupectví dostat letos 6. listopadu.

Ve skutečnosti půjde o dvě knihy v jedné. První část má být návodem pro Kazachy při objevování Spojených států, druhá naopak představuje "slavný kazašský národ" cizincům.

"Je to Borat, takže je to hysterické a velmi veselé," popsala dílo vydavatelka Suzanne Herzová. "Vůbec se to nedá srovnávat s ničím, co jste dosud četli," uvedla. Hrdina z filmu

Cohen za postavu neotesaného kazašského reportéra, který v USA natáčí film o Američanech, získal Zlatý glóbus a film byl za scénář nominován i na Oscara. Ve světě vydělal přes 250 miliónů dolarů.

Snímek rozlítil kazašské představitele, kteří považují Boratovu mystifikaci za hanlivou. Kritice neušel ani ve Spojených státech, kde se řada nejrůznějších činitelů i obyčejných lidí nechala tvůrci při různých příležitostech nachytat a poté je žalovala. V amerických kinech slavil Borat na podzim velmi slušné úspěchy, i když pozornějším divákům možná neušlo, že spíš než Kazachy si autoři vzali na mušku Američany.

V Kazachstánu, podobně jako v Rusku, film nesměl do distribuce. Na DVD se prý ale v této zemi stal nejprodávanějším titulem na internetu.

Borat o své fiktivní domovině mimo jiné tvrdí, že oblíbeným místním nápojem je fermentovaná koňská moč, letadla řídí jednoocí opilí piloti a homosexuálové musejí nosit modré klobouky. Oblíbenými sporty jsou prý lukostřelba, znásilňování, ping-pong a hon na psy.

Kromě Kazachů a Američanů nešetřil komik ani Romy, Židy či feministy. Kazašští diplomaté ve Washingtonu museli donekonečna odpovídat, že se v jejich zemi skutečně nepořádá Běh Židů ani že si nelze koupit ženu za sud postřiku proti hmyzu.

Na druhou stranu se díky kontroverznímu filmu dostal Kazachstán do zorného pole Američanů, kteří tak nyní tuto středoasijskou postsovětskou republiku mohou snáze rozpoznat od ostatních států regionu.

Kazašští diplomaté v USA připouštějí, že pro povědomí o jejich zemi jde o "zamaskované požehnání", ale bude třeba hodně práce, "aby se maska odstranila". Odborníci se domnívají, že připravovaná kniha tomu pravděpodobně příliš nepomůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Kazach navrhuje Borata na vyznamenání

Čelný kazašský spisovatel Sapabek Asip-uly navrhl, aby herec Sacha Baron Cohen, představitel postavy Borata, dostal státní vyznamenání Kazachstánu. Cohenova...

Kazaši kvůli Boratovi zřídili nový úřad

Vláda středoasijské země se rozhodla ustavit Kazašský informační servis. Hlavním posláním této instituce je napravit škody, kterou prý napáchal film Borat:...

USA: Borat je obětí cenzury

Fiktivní reportér kazašské televize Borat Sagdijev má novou roli. Objevil se jako oběť cenzury v ostře sledované každoroční zprávě amerického ministerstva...

Výběr článků

Načítám