Hlavní obsah

Švédové chtějí k pohřbívání užívat tekutý dusík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Švédská vláda se zasazuje o maximální ochranu životního prostředí, a to i při poslední cestě člověka. Ministryně kultury Lena Adelsohn Liljerothová hodlá prosadit zákon, jenž místo dosavadních pohřebních zvyklostí preferuje vysoušení těl zesnulých pomocí mrazu.

Článek

Své záměry nastínila v rozhovoru pro církevní list Kyrkans Tidning, v němž mimo jiné uvedla, že díky této metodě zbude z nebožtíka vážícího 75 kilogramů pětadvacetikilogramová kupka hrubého prachu. Při jejím uložení do země pak už nenastává dlouholetý proces tlení, jenž nijak nesvědčí životnímu prostředí.

Mrtvý se pietně uloží do lázně tekutého dusíku, v němž se při teplotě minus 196 stupňů Celsia zbaví všech tekutin. Mechanické vibrace pak rozmělní jeho ostatky na prach. Kupodivu je to právě švédská luteránská církev, která už léta volá po legalizaci této formy pohřbívání.

Církev se podílí pěti procenty na firmě Promessa, kterou k tomuto účelu založila zdejší bioložka a ekoložka Susanne Wiighová. Patentovanou metodu si od ní koupilo už 35 zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám