Hlavní obsah

V Srbsku našli "Supermanův kryptonit"

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Záhadná hmota nalezená v dolech Srbska byla vědci identifikována jako minerál kryptonit - kámen z planety Krypton popsaný ve sci-fi příběhu o Supermanovi. Kryptonit měl hlavního hrdinu vždy paralyzovat. Důlní odborníci z londýnského Přírodopisného muzea míní, že se jedná o neobvyklý minerál jedinečných vlastností.

Článek

Když se doktoru Chrisi Stanleymu podařilo rozluštit složení minerálu, stál před výsledky jako zaražený. Přesně totiž odpovídaly popisu kryptonitu ze Supermana.

"Je mi líto, ale není zelený a ani nesálá, ačkoli skutečně je schopen reagovat s ultrafialovým zářením a pak fluoreskuje růžovo-oranžově. Na konci svého výzkumu jsem procházel internet a hledal klíčové výrazy pro chemické složení minerálu - hydrogenkřemičitan sodíku-lithia-bóru - a byl jsem překvapený, když jsem zjistil, že je stejné vědecké jméno napsané na krabici s kryptonitem, kterou ukradl Lex Luther z muzea ve filmu Superman se vrací," vyprávěl novinářům Chris Stanley z Přírodopisného muzea v Londýně.

Zda má však nově objevený minerál skutečně tlumivé vlastnosti na Supermanovu sílu se podaří zjistit jen stěží. "Neobsahuje fluor a je spíš bílý než zelený, ale ve všech ostatních ohledech je chemicky shodný s kamenem obsahujícím kryptonit," tvrdí Stanley.

Reklama

Související témata:

Související články

Superman není gay, řekl režisér

Režisér snímku Superman se vrací, Bryan Singer, rázně odmítl veškeré spekulace o tom, že v jeho zpracování je superhrdina homosexuál.

Výběr článků

Načítám