Hlavní obsah

Vynálezy i naprosté nesmysly na ženevském veletrhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známé úsloví, že za všechny vynálezy lidstvo vděčí jen své lenosti, potvrzuje ve značné míře i nejnovější mezinárodní veletrh vynálezů ve švýcarské Ženevě. K čemu totiž mohou sloužit výtvory jako automatický lovič ryb na udici, spodní prádlo formující tělo do žádoucích tvarů nebo přístroj na snadnou výrobu suši, když ne tomu, aby lidé nemuseli hnout ani prstem?

Článek

S nadějí, že své nápady zpeněží v kapitál, se veletrhu zúčastnilo na 700 vynálezců ze 42 zemí, kteří tam prezentují na 1000 svých "vymakaných věciček".

Jedou z nich je rybářský háček, aktivující se pružinou už při pouhém prvním doteku ryby o návnadu. Jen si tedy ryba k návnadě poprvé "čuchne", už má háček zaseknutý v čelisti. "Varování: nenasazujte návnadu na háček, pokud je tento v nataženém stavu," varuje návod k obsluze.

Na otázku, zda to není pro opravdové rybáře spíš švindl, odpovídá vynálezce Michael Adcock, "že by se to tak také mohlo brát". Přesto tento jediný zástupce USA na veletrhu doufá, že by o jeho vynález mohl být zájem. "Dává lenochům skvělou možnost, jak nějaké ryby ulovit, a přitom mít dost času na pití piva. A to je právě to, co většina rybářů očekává, když jdou na ryby," říká.

Zařízení na rychlou výrobu japonských rybích pokrmů suši připomíná větší verzi baličky cigaret. Do strojku se vloží sušená řasa, tvořící obal suši a ingredience, spustí se a vypadne z něj výrobek jak malovaný, za jaký by se nemusel stydět ani mistr kuchař-specialista.

Hojně jsou zde zastoupeny také ekologické zlepšováky, jako úsporná zástrčka vylučující spotřebu proudu při stand-by režimu spotřebičů nebo ekologická pohřební výzdoba Memopack. Ta při aplikaci na obyčejnou, třeba překližkovou rakev vytvoří při pohřební slavnosti přesvědčivý dojem, že rakev je mramorová nebo z nejušlechtilejšího dřeva, a přitom jak při kremaci, tak po uložení do země zcela beze stop ekologicky mizí.

Vystavované vynálezy ocení porota s 75 členy. V neděli, kdy výstava končí, udělí ceny ve 45 kategoriích. Zvláštního Oscara za dobrý nápad udělí některému vynálezu sami návštěvníci veletrhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám