Hlavní obsah

Radiace z mobilních telefonů prý mate včely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Na vymírání včelstev, které zaznamenali nejdříve včelaři v USA a později také v Evropě má možná podíl radiace z mobilních telefonů. Napsal to nedělní britský list The Independent, který citoval vědecké kruhy.

Článek

Teorie tvrdí, že včely umírají osamoceně daleko od úlů, neboť k nim nedokážou kvůli radiaci z mobilních telefonů najít zpáteční cestu. Úly se vyprázdňují, až v nich zůstane pouze královna, nakladená vajíčka a jen několik nedospělých dělnic.

Včelaři ale nechápou, proč se pak opuštěným úlům vyhýbají paraziti a jiná včelstva, ačkoli za normálních podmínek by je bezpochyby přilákal zbylý med a pyl.

Úbytek včelstev je v USA velmi citelný - na západním pobřeží je to 60 procent, na východním 70 procent. Náhle opuštěné úly hlásí včelaři také z v Německu, Švýcarku, Španělsku, Portugalsku, Itálii, Řecku a v Británii. Teorie o vlivu roztočů, pesticidů ani globálního oteplování nejsou přesvědčivé.

Němečtí vědci už delší dobu dokazují, že se chování včelstev mění v blízkosti elektrického vedení a z nové studie univerzity v Landau je zřejmé, že se včely odmítají vrátit do úlu, jestliže je poblíž něj umístěn mobilní telefon. George Carlo, který vedl velkou americkou vládní studii o možném negativním vlivu mobilů, s výsledkem této studie naprosto souhlasí.

Doklady o možném dopadu užívání mobilu na lidské zdraví se podle britského listu množí, ale přesvědčivé důkazy stále chybějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám