Hlavní obsah

Velké Bílovice mají rekord - nejdelší kolonu traktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ BÍLOVICE

Vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku jsou ode dneška držiteli rekordu ve vytvoření co nejdelší kolony traktorů. Vozů, které používají na práce ve vinicích, dnes v ulicích města shromáždili 137. Obyvatelé Velkých Bílovic tak překonali rekord, který dosud drželi Američané.

Článek

Kolona traktorů měřila 521 metrů. Změřit ji a zaznamenat výsledek do knihy rekordů přijeli na Břeclavsko pracovníci agentury Dobrý den z Pelhřimova. Kolona, v níž mohly jet pouze traktory místních lidí, se pak rozjela městem na spanilou jízdu.

Podle jednoho z organizátorů Františka Zapletala je ve Velkých Bílovicích asi 250 traktorů, ne všechny majitele či podniky se však podařilo přesvědčit, aby se do akce zapojili. I tak Velkobílovičtí několikanásobně překonali výkon Američanů, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů. V USA se skupině nadšenců podařilo shromáždit na jednom místě 19 strojů.

Nápad zkusit shromáždit co nejvíc traktorů vznikl u sklenky vína. "U nás má každý druhý traktor, který používá ve vinohradu. Jednou jsme si u sklenky vína řekli, jak by to asi vypadlo, kdybychom je shromáždili na jednom místě," prozradil Zapletal. Sám je vlastníkem tří traktorů. Jeden dnes řídil sám, za volant dalšího posadil otce a do třetího stroje strýce.

Dnešní akce se mohli zúčastnit pouze majitelé továrních výrobků traktorů; pořadatelé nepočítali malotraktory ani vozidla, která si na koleně doma vytvořili kutilové. Druhou podmínkou bylo, aby majitel byl z Velkých Bílovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám